Hlavní obsah

Léky míří na vývoz, v lékárnách chybí. Stát chce větší odpovědnost výrobců

Novinky, tov

Odpovědnost za to, že léky budou k dispozici českým pacientům, mají nést jejich výrobci. Zákon o léčivech by se měl změnit po vzoru Slovenska. V debatě na televizi Prima to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Pro změnu je i opozice.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

V současné době není v některých lékárnách v Česku možné sehnat léky na průjem, na vysoký tlak i některé další, uvedla Prima. Podle České lékárnické komory za to mohou distributoři, kteří za účelem zisku vyvážejí stále více léků. Loni se vyvezly léky za 3,5 miliardy, to je asi o půl miliardy více než v roce 2015.

„Musíme změnit zákon ve smyslu regulace reexportů. Abychom se inspirovali slovenským modelem, kde to funguje velmi dobře. Výrobci budou mít odpovědnost pod sankcí dodat ten lék, aby byl k dispozici pacientům,“ uvedl Vojtěch. Podle něj mají zájem na vývozu hlavně distributoři.

Změnu by podpořila i Soňa Marková, stínová ministryně pro resort zdravotnictví KSČM. Sama se prý o to snažila už dříve. „Na Slovensku se ten model velmi osvědčil. Před přijetím chybělo třeba 500 léků na trhu, nyní jich je asi 18,“ řekla.

Zákon je nefunkční

Podle Petra Gazdíka (STAN) jde návrh správným směrem. „Musíme vypilovat detaily,“ tvrdí. Podle něj v minulém volebním období u zákonu o léčivech nastoupila „lidová tvořivost“ poslanců a zákon je tak nefunkční.

Léků se týkalo i další téma debaty. Ministr Vojtěch po nemocnicích žádá, aby zveřejňovaly ceny léků. „Některé (farmaceutické) firmy se ozvaly, prý jim to může ovlivnit ceny léků na jiných evropských trzích,“ uvedl ministr. Podle něj je důležité, aby údaje mělo k dispozici ministerstvo.

„Ohledně zveřejňování navenek se můžeme dohodnout na kompromisu,“ dodal.

Podle Markové by v důsledku úplného zveřejnění cen mohly léky ještě zdražit.

Gazdík má jiný názor. „Každý si může zjistit, za kolik si koupí třeba škodovku v Dánsku nebo Bulharsku. Léky sice jsou specifické zboží, ale i ve zdravotnictví je transparentnost potřeba. Protože se podobá černé díře,“ argumentoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám