Hlavní obsah

Izraelští potápěči našli zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty

Potápěči u izraelských břehů náhodou objevili zhruba dva tisíce zlatých mincí z období před tisíci lety. Jde o největší nález tohoto druhu ve Středozemním moři. Podle izraelského úřadu pro památky je nález tak cenný, že se jeho hodnota nedá vyčíslit, píše server BBC.

Foto: Nir Elias, Reuters

U izraelského pobřeží našli velké množství mincí starých zhruba 1000 let.

Článek

Členové potápěčského klubu poklad objevili, když prozkoumávali zbytky starého přístavu v Caesareji. Nejprve mince považovali za hračky, když jich ale několik sebrali a vynesli je na břeh ukázat řediteli klubu, uvědomili si význam svého objevu.

Foto: Nir Elias, Reuters

U izraelského pobřeží našli velké množství mincí starých 1000 let

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přivolaní odborníci pak na místě našli dva tisíce mincí různé hodnoty, které se používaly v období, kdy v severní Africe vládli Fátimovci. Jejich chalífát trval od roku 909 do roku 1171.

Archeologové budou v místě nálezu dál pátrat, aby získali informaci o přesnějším původu mincí.

Foto: Nir Elias, Reuters

U izraelského pobřeží našli velké množství mincí starých 1000 let

„Je tam pravděpodobně vrak lodi, která vezla vládě v Egyptě peníze vybrané na daních. Také je možné, že ty peníze měly být použity k výplatě žoldu posádce Fátimovců, která chránila město,” řekl Kobi Šarvit, který vede v izraelském úřadu pro památky oddělení podmořské archeologie.

Foto: Nir Elias, Reuters

U izraelského pobřeží našli velké množství mincí starých 1000 let

Podle Šarvita je také možné, že peníze byly na velké obchodní lodi, která obchodovala s městy na středomořském pobřeží.

Nalezené mince váží dohromady devět kilogramů a k jejich odhalení na dně zřejmě přispěly letošní zimní bouře. Poklad je nyní majetkem státu a nálezcům nepřísluší žádná odměna, uzavírá BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám