Hlavní obsah

Europoslanci přirovnali mrtvého Roma z Teplic k „českému“ Floydovi

Část europoslanců v úterý přirovnala Roma Stanislava Tomáše z Teplic, který zemřel v červnu po zásahu policie, k Afroameričanovi Georgi Floydovi. V závěrečné pitevní zprávě, kterou již dříve zveřejnila česká policie, se však uvádí, že mezi policejním zákrokem a Tomášovým úmrtím neexistuje žádná souvislost.

Poslanci EP přirovnali zabitého Roma z Teplic k černochovi FloydoviVideo: Evropský parlament

 
Článek

„Stanislav Tomáš, evropský občan, Rom, občan České republiky zemřel po brutálním policejním zákroku. Byl udušen," prohlásil na plénu španělský poslanec Juan Fernando López Aguilar ze Španělské dělnické socialistické strany.

„Připomněl bych případ George Floyda s jedním rozdílem – že v Evropě nezazněly hlasy, nevzniklo hnutí s heslem ´Nemohu dýchat´," doplnil Aguilar, podle něhož jsou Romové oběťmi systematických útoků.

Rom po policejním zásahu v Teplicích zemřel na intoxikaci pervitinem, uvedl znalec

Krimi

Šestačtyřicetiletý Stanislav Tomáš zemřel v červnu v sanitce poté, co proti němu tepličtí policisté použili donucovací prostředky. Policejní mluvčí v říjnu uvedla, že podle znaleckého posudku smrt nastala v přímé souvislosti s intoxikací pervitinem. Právník rodiny však podle serveru Romea.cz s tímto závěrem nesouhlasí.

Také viceprezident Evropské komise Margaritis Shinas podotkl, že kdyby nebylo europoslanců, o Tomášovi by se zřejmě vůbec nediskutovalo. Shinas připomněl, že stejně jako Floydovi i Tomášovi klečel policista na krku.

Eurokomisařka pro rovnost Helena Dalliová uvedla, že hodně očekává od závěrů nezávislého šetření policejního zásahu, které vede zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.

Vondra: Politický aktivismus 

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) uvedl, že si proběhlé diskuse na evropské půdě poprvé všiml v českých médiích. „Tady to není téma. Nějaký blouznivý levicový poslanec ze Španělska něco řekl a někdo si toho všiml,“ komentoval pro Novinky.

„Je to spíše věc politického aktivismu svého typu než cokoliv jiného,“ míní Vondra. Zdůrazňoval přitom, že věří českým institucím a úřadům. „Ty se k tomu jasně vyjádřily. Věc byla prošetřovaná,“ doplnil.

Pekarová Adamová obhájila post šéfky TOP 09. Budu jako motorová myš, slíbila

Domácí

Zdechovský: Částečně jsme stále vůči Romům za rasisty

Jinou atmosféru však popsal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) mezi svými kolegy ve Štrasburku. „Když jsem jim poskytl videa i výpovědi svědků, řekli mi, že je to nezajímá, protože policejní vyšetřování bylo zmanipulované a nemohou věřit českým úřadům,“ řekl Novinkám.

Na rozdíl od Vondry má také pocit, že si vzali socialisté společně se zelenými a komunisty úmrtí Stanislava Tomáše jako velké téma bez ohledu na všechny důkazy.

Velké překvapení: Jurečka bude ministrem práce a sociálních věcí

Domácí

A dodal, že někteří jeho zahraniční kolegové z Evropského parlamentu Českou republiku stále vnímají jako rasistický stát vůči Romům. Zdechovský, který čtyři roky pracoval s Romy jako streetworker, to odmítá.

„Dával jsem europoslancům příklady o zapojení Romů ve společnosti, ale tvrdili mi, že to je propaganda. Většinou se pak odkazovali na zprávy neziskových organizací, pro které je segregace a rasismus téma,“ uvedl Zdechovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám