Hlavní obsah

Chalupeckého cenu obdržel Roman Štětina

Jubilejním 25. laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého, prestižní ceny pro mladé výtvarné umělce se stal Roman Štětina. Jako jeden z mála českých umělců se věnuje práci se zvukem, ve finále soutěže prezentoval film sestavený ze záběrů ze slavného televizního detektivního seriálu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal výtvarník Roman Štětina

Článek

Mezinárodní porota Štětinu vybrala z pěti finalistů, mezi nimiž byli ještě Martin Kohout, Richard Loskot, Lucia Sceranková a Tereza Velíková.

Do soutěže se letos přihlásilo rekordních 83 umělců. Výstava prací všech finalistů je ve Veletržním paláci otevřena až do 4. ledna. Spolu s finalisty vystavuje i loňský laureát Dominik Lang.

Roman Štětina prošel studiem Fakulty umění a designu v Plzni a Akademií výtvarného umění v Praze. Ve svých dílech se snaží atakovat lidskou představivost v souhře všech smyslů. Ve svých instalacích pomocí videa, předmětů a zvuku ukazuje, jak smyslová zkušenost může zmást dojem z toho, co člověk skutečně vidí.

Pro výstavu finalistů připravil celovečerní film s názvem Ztracený případ. Použil detektivní seriál Columbo a výsledkem je snímek, kde jsou použity záběry ze všech dílů od roku 1968 po poslední natočený o 35 let později stále s týmž protagonistou.

K tradičním odměnám pro vítěze, jimiž jsou 100 tisíc korun na uspořádání výstavy, stipendijní pobyt v New Yorku a rezidenční pobyt v některém z Českých center.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám