Hlavní obsah

Čeští studenti v Bruselu bydlí hned vedle místa útoku. Musí zůstat v hotelu

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Nesmíme k oknům, zatím musíme zůstat v hotelu, popsal Novinkám student žurnalistiky Jan Služevský situaci poblíž stanice metra Maelbeek v Bruselu, která se v úterý stala terčem teroristů. Asi dvě desítky českých studentů žurnalistiky jsou v belgickém hlavním městě na exkurzi po evropských institucích. Ubytovaní jsou v hotelu Thon hned vedle místa výbuchu.

Foto: Sylvan Plazy, ČTK/AP

Sanitky a vozidla hasičů na místě exploze ve stanici metra v Bruselu

Článek

Asi polovina budoucích novinářů ale prý situaci využila a začala psát, fotit a přidávat informace na své blogy či sociální sítě. „Je tady adrenalin,“ podotkl Služevský.

Studenti se o explozi na letišti Zaventem začali dozvídat během snídaně. „Nato to bouchlo vedle nás ve stanici metra, která je vedle hotelu. Výbuch jsme neslyšeli, ale potom najednou začala v hotelu panika, přiběhli policisté, začali to tam nahánět, že všichni musí od oken,“ popsal Novinkám Služevský.

Foto: Archiv Jana Služevského

Student Vyšší odborné školy publicistiky v Praze Jan Služevský Novinkám popsal situaci po explozích v Bruselu.

Skupina českých studentů měla dopoledne navštívit Evropský parlament. Kvůli útoku museli zůstat v hotelu. „Venku je poplach a ulicemi zní hukot sanitních vozů, do toho zvuk vrtulníků. Dole jsou přivezení ranění,“ uvedl Služevský.

Dodal, že se chtěl dostat do místnosti, kde jsou ošetřováni ranění, aby nabídl pomocnou ruku, ale nepustili ho tam.

Kdy se dostanou domů, netuší

Atmosféra v hotelu je prý napjatá, ale většina lidí panice nepropadá. „Pár studentů má strach, všimnul jsem si nějakých slz. Všichni volali rodičům domů, aby se nebáli,“ řekl Novinkám.

Kdy se spolu se svými spolužáky dostane domů, zatím netuší. „Letecký spoj asi nepřipadá v úvahu, zřejmě pro nás z Česka přijede autobus,“ míní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám