Hlavní obsah

Hackeři napadli web festivalu filmů pro děti ve Zlíně

Zlín

Organizátoři Zlínského filmového festivalu pro děti a mládež kvůli kybernetickému útoku dočasně pozastavili rezervace a prodej vstupenek. Filmová přehlídka začíná v pátek 24. května. Přerušeno bylo také publikování nových informací o filmovém a doprovodném programu na webu i ve festivalové aplikaci. Organizátoři festivalu kybernetický útok oznámili policii a podali trestní oznámení.

Foto: 123rf.com

Ilustrační snímek

Článek

Technické potíže na serveru jednoho z dodavatelů služeb organizátoři festivalu podle mluvčí festivalu Kateřiny Martykánové zaznamenali v pátek, tedy krátce po spuštění prodeje vstupenek.

„Následně odborníci z kybernetiky potvrdili sofistikovaný typ útoku, který byl pravděpodobně veden na Zlín Film Festival. Nemůžeme to vyloučit, protože se objevil neúspěšný pokus o útok směrem k dalšímu dodavateli našich systémů," uvedla mluvčí.

Odborníci se od té doby snaží zajistit fungování a bezpečnost počítačového systému i preventivní ochranu poskytovatelů dalších služeb. „Aktuálně probíhají obvyklá opatření ke včasnému obnovení běžného provozu. Přesto žádáme naše návštěvníky, hosty, obchodní partnery i dodavatele o vstřícný přístup a shovívavost," podotkla Martykánová.

O vývoji situace budou organizátoři festivalu informovat v pondělí dopoledne. Útok na festival pro děti a mládež jeho organizátoři podle Martykánové vnímají jako projev nemorálního chování.

„Prevencí zneužití kybernetiky ve světě dětí se v rámci doprovodného programu festivalu pravidelně zabýváme. Chceme po této zkušenosti varovat ostatní před všudypřítomným nebezpečím," dodala.

Zlínský festival pro děti a mládež je nejstarší a největší přehlídkou svého druhu na světě. Loni jej navštívilo přes 125 000 lidí. Hlavním tématem letošního ročníku bude objevování a poznávání. Přehlídka také připomene cestovatele, dobrodruha a spisovatele Miroslava Zikmunda, který v únoru oslavil 100. narozeniny. Festival se letos uskuteční 59. rokem, konat se bude od 24. května do 1. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám