Hlavní obsah

Státu hrozí, že bude muset zaplatit stovky miliónů za kauzu Neograph

Právo, Jan Menšík

Vladimír Sitta mladší, kterého začátkem října definitivně zprostil pražský vrchní soud obžaloby za údajné vytunelování rodinné papírny Neograph, bude za sedmileté soudní martyrium požadovat po státu odškodnění.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Vladimir Sitta mladší (u soudu při zproštění obžaloby z 8. října)

Článek

Připojí se tak ke svému otci Vladimíru Sittovi staršímu, kterého soudy ve stejné věci zprostily obžaloby začátkem loňského roku. Ten po státu žádá 200 miliónů korun za postup úřadů, kvůli němuž ztratil poloviční podíl ve firmě, a de facto tak o ni přišel.

Podle informací Práva by měl mladší ze Sittů nyní žádat po státu náhradu ve výši přibližně 800 tisíc korun. „Pan Sitta (mladší – pozn. red.) uplatnil po Ministerstvu spravedlnosti náhradu za škodu způsobenou mu trestním řízením. Celková částka zatím není známá, neboť nárok nyní po rozhodnutí Vrchního soudu v Praze bude ještě rozšířen,“ řekl Právu v pátek Sittův advokát Petr Kočí.

Podle Kočího bude Sitta uplatňovat náhradu za náklady na obhajobu, vypracované znalecké posudky, průtahy v řízení či nemajetkovou újmu způsobenou stíháním.

V době před svým obviněním někdejší manažer společnosti Neograph platil v Česku také za uznávaného soudního znalce v oblasti tiskařství a papírenství. Tuto práci však během svého stíhání nemohl vykonávat. Poslední požadovanou náhradou je tak náhrada za ušlý zisk.

Na očištění čekal sedm let

Sitta v roce 2011 upozornil policii na možné tunelování pražského dopravního podniku. Poté jeho otec o firmu přišel při nepřátelském převzetí, nové vedení papíren na ně podalo trestní oznámení za tunelování firmy a začal několikaletý soudní spor, který však až nyní definitivně skončil jejich očištěním. Sitta starší už v roce 2015 zažaloval stát o 200 miliónů korun.

Dlouhodobě si stěžuje na postup státní zástupkyně Dagmar Máchové, která mu v roce 2013 zabavila podíl ve firmě a znemožnila mu rozhodovat o budoucnosti společnosti.

Později mu práva vrátila, v mezidobí však druhý spolumajitel papírny Jan Janků, přítel lobbisty Ivo Rittiga, stihl svolat valnou hromadu a navýšit základní jmění firmy, takže hodnota Sittova podílu klesla o několik set miliónů korun, tedy desítky procent.

Máchová je nyní stíhána kvůli jinému případu. Je podezřelá, že vynášela informace ze spisů v takzvané kauze Bereta. Papírnu nyní vlastní noví majitelé, přejmenovala se na Security Paper Mill.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám