Hlavní obsah

Česko platí Syřanům studium, tři z osmnácti utekli

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již téměř osm miliónů korun vynaložila ČR na studia osmnácti syrských studentů z řad uprchlíků do Jordánska na českých vysokých veřejných školách. Program s názvem Nové elity pro Sýrii začal v roce 2015 a potrvá ještě pět let. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je s projektem spokojen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek projekt chválí.

Článek

Tři z nich Česko opustili, přestože účastníky vybralo české ministerstvo zahraničí a ambasáda v jordánském Ammánu ve spolupráci s úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a katolickou humanitární neziskovou organizací Caritas.

Důvody kvůli bezpečnosti zveřejňovat nemůžeme
ministerstvo zahraničí

Všichni přitom absolvovali test studijních předpokladů, osobní pohovor a lékařskou prohlídku a museli se také podrobit náročné bezpečnostní prověrce. Kam tři zmizelí zamířili, nechce ministerstvo zahraničních věcí (MZV) říci.

„Máme informace o důvodech ukončení i místě pobytu těchto osob, které ale kvůli bezpečnosti i vzhledem k ochraně osobnosti zveřejňovat nemůžeme,“ sdělil Právu ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Podle jeho zprávy pro vládu, ze stipendistů, kteří přijeli do ČR v listopadu 2015, odjel první hned po půl roce. Letos v září odpadl druhý. Po ukončení jazykové přípravy zůstal v zahraničí. Vzápětí opustil ČR další ze skupiny. Podle informace MZV neměl o studium velký zájem, měl mnoho absencí, a byl proto již letos v březnu ze studia vyloučen.

Do Jordánska ani na návštěvu

„Měl zájem vrátit se ke své rodině do Jordánska, ale přes soustředěnou snahu MZV i zastupitelského úřadu ČR v Ammánu se nepodařilo získat souhlas jordánské strany s jeho návratem. Vzhledem k jeho velmi nejisté perspektivě v ČR bez studia bylo na základě dohody mezi MZV a ministerstvem školství vyhověno jeho žádosti o obnovení stipendia od 1. června 2017, které využil jen na čtyři měsíce,“ konstatuje zpráva.

Problém mají i ostatní stipendisté, kteří by ve studijním volnu chtěli navštívit své rodiny v Jordánsku. Také jim jordánské úřady odmítají povolit vstup do své země.

Ačkoli se MZV pokouší změnit tento jejich odmítavý přístup, dosud byla jednání neúspěšná. „MZV bude s jordánskou stranou v této věci dále komunikovat, výrazný posun však není pravděpodobný,“ uvádí zpráva.

Začlenili se dobře

V programu tak pokračuje patnáct Syřanů. Dvanáct z nich již bylo přijato k bakalářskému studiu na veřejných vysokých školách. Po třech studuje na ČVUT a v Pardubicích, dva zamířili na ČZU a po jednom studuje na VŠCHT, VUT a na univerzitách v Plzni a Hradci Králové. Další dva si prodloužili jazykovou přípravu a jedna studentka ji přerušila na rok ze zdravotních důvodů a chce ji dokončit později.

Podle vedení poděbradské jazykové přípravky „se studenti jako skupina relativně dobře začlenili mezi studenty i českou komunitu“.

Zaorálek chválí

Přes uvedené problémy a přístup tří Syřanů považuje Zaorálek stipendijní program za úspěšný. „Z hlediska přístupu stipendistů ke studiu, adaptace v českém prostředí i zvládnutí dlouhé prodlevy ve vzdělávání, která u většiny vlivem konfliktu vznikla, považujeme program za velmi úspěšný,“ uvedl. Podle něj se případy předčasného ukončení v tomto programu nevymykají obvyklé míře ani v jiných, pravidelnějších stipendijních programech.

Náklady programu pro syrské uprchlíky budou do roku 2022 financovat tři ministerstva z peněz určených na stipendia v rámci programu zahraniční rozvojové spolupráce. Stipendium pro jednoho studenta do loňského června bylo devět tisíc korun měsíčně, poté se zvýšilo na 14 tisíc korun. Ministerstva zahraničí a školství na to již dala 7,6 miliónu korun. Resort zdravotnictví stipendistům poskytl na zdravotní péči zhruba 140 tisíc Kč.

MZV již nepočítá s tím, že by program po roce 2022 pak pokračoval, ani s tím, že by se rozšířil o další osoby.

„Program je pouze jednou z aktivit ČR v souvislosti s konfliktem v Sýrii a uprchlickou krizí. Je součástí komplexní humanitární, rozvojové a rekonstrukční asistence této zemi,“ podotkl Zaorálek.

Jak dodal, válka v Sýrii vyvolala příliv uprchlíků do sousedního Jordánska. „Ti významně zatěžují základní infrastrukturu země, včetně omezených zdrojů vody. ČR proto této zemi i v ní sídlícím syrským uprchlíkům pomáhá se zajištěním zejména základní zdravotní péče, zdrojů obživy a právě i vzdělávání,“ zdůvodnil ministr program.

Reklama

Související články

Díky stipendiu z nadace studuje vysokou školu

Talentovaným studentům z dětských domovů nebo sociálně slabých rodin pomáhá Stipendium Nikoly Tesly Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. O finanční...

Vláda doplatí Nigerijcům studium

Devět nigerijských studentů může díky české vládě dostudovat lékařství v Praze. Vláda nigerijského státu Rivers, odkud pocházejí, přestala po dvou letech na...

Výběr článků

Načítám