Hlavní obsah

Ústavodárné shromáždění odvolalo generální prokurátorku Venezuely

• Aktualizováno

Venezuelské Ústavodárné shromáždění, které vzniklo z nedávných kontroverzních voleb, v sobotu odvolalo generální prokurátorku Luisu Ortegovou. Ta dlouhodobě viní vládu prezidenta Nicoláse Madura z nedemokratických postupů a za neústavní označila i vznik Ústavodárného shromáždění. Ortegová odmítla opustit úřad a své odvolání označila za převrat a porušení ústavy.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Venezuelské bezpečnostní složky před sídlem generální prokurátorky Luisy Ortegové

Článek

Ortegová, která dříve patřila k zastáncům socialistické vlády, ji v posledních měsících kritizovala za řadu neústavních kroků. Ústavě odporuje podle ní i způsob vzniku nového orgánu, který jí odvolal.

Jeho vznik kritizovala i opozice a řada zemí, včetně USA. Neuznala ho ani EU. Země jihoamerické skupiny Mercosur v sobotu pozastavily členství Venezuely v této organizaci.Požadují, aby Madurova vláda v zemi obnovila demokratický pořádek.

Opozice už dříve vyjadřovala obavy, že nový orgán pomůže současnému prezidentovi k upevnění autoritářské vlády, a proto volby do Ústavodárného shromáždění bojkotovala. Opozice už dříve také varovala, že jedním z prvních kroků nového shromáždění bude odvolání Ortegové. Panují obavy, že dalším bude rozpuštění parlamentu, v němž má od loňska většinu opozice a jehož práci už přes rok blokuje prezidentovi nakloněný nejvyšší soud.

Dříve během dne také několik desítek vojáků obsadilo budovu generální prokuratury a brání jejím zaměstnancům ve vstupu do budovy.

Ortegová akci na Twitteru odsoudila a nazvala svévolným obléháním. „Odsuzuji obléhání úřadu. Chci o této zvůli informovat veřejnost doma i v zahraničí,” uvedla Ortegová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám