Hlavní obsah

Letní nákupy Čechů na internetu dokazují pověst chatařů a zahrádkářů

Češi v létě v e-shopech nejvíc nakupují vybavení do bytu, na zahradu či chalupu. Tato kategorie tvoří více než čtvrtinu objednávek internetových obchodů. Následuje sportovní vybavení a elektronika. Vyplývá to z údajů cenového srovnávače Zboží.cz a společnosti Shoptet zveřejněných ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v létě nakupují v e-shopech například grily.

Článek

I dovolenou mnoho Čechů tráví zvelebováním bytu, zahrady či chalupy, právě proto zboží z této kategorie patří v létě mezi nejprodávanější. U internetových obchodů tvořilo v červenci 26,5 procenta objednávek.

Nejpopulárnějšími produkty se staly pily, vodní čerpadla a zahradní grily. I ostatní vrchní příčky žebříčku obsadilo vybavení určené k práci či odpočinku pod širým nebem – sekačky, křovinořezy, lehátka, altány nebo třeba houpačky.

„Letní měsíce jsou obdobím, kdy lidé tráví nejvíce času venku, ať už na zahradě kolem domu, či na chalupě, proto také nejvíce nakupují zboží z této kategorie. Pořizovat si například novou sekačku či pilu v zimě není moc rozumné, nemáte totiž možnost si je vyzkoušet a v případě nespokojenosti vrátit. Zároveň vám také zbytečně běží záruka,“ uvedl ředitel společnosti Shoptet Miroslav Uďan. Dodal, že tato kategorie s příchodem zimy zaznamenává citelný propad a do popředí se dostává jiný sortiment – nábytek, doplňky do kuchyně či koupelny a podobně.

Přes web se kupují kola a stany

Sportovní kategorie, jež obsadila druhé místo s 11 procenty, se takto vysoko drží konstantně v průběhu celého roku, jen se v jeho průběhu také mění poměry prodejů jednotlivých typů produktů. Zatímco v zimě se lidé shánějí nejvíce po vybavení na hory, v létě se prodává především cyklistická výbava – sportovní kategorii vévodila v červenci horská kola. Do top 10 se probojovala také elektrokola, dětská kola či krosová a trekkingová kola. Druhým nejprodávanějším zbožím pak byly stany.

Zajímavý „letní“ trend lze vysledovat také v kategorii domácích spotřebičů. Jak vyplývá z výsledků statistiky prodejů za měsíc červenec, nejvíce prodávaným spotřebičem byly lednice, které tvořily téměř třetinu objednávek. S pouhými deseti procenty se na druhém místě umístily pračky a vysavače s obsadily třetí příčku.

„Rozbitá lednice je problém, který může domácnost postihnout kdykoli během roku, právě v letním období se však může vyjevit opravdu naplno, to je možná jeden z důvodů, proč lednice takto výrazně ovládly svou kategorii. Menším spotřebičům se více ‚daří‘ naopak v zimním období, jsou totiž ideálním dárkem pod vánoční stromeček,“ dodal Milan Šmíd, manažer cenového srovnávače Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám