Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Daniil Granin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemřel ruský spisovatel Daniil Granin, bylo mu 98 let. Oznámila to ve středu ruská média, podle nichž umělec skonal v úterý večer v petrohradské nemocnici, kde byl už několik dní připojen na dýchací přístroj.

Foto: Profimedia.cz

Ruský spisovatel Daniil Granin

Článek

Granin je mimo jiné jedním z autorů Knihy o blokádě sestavené ze vzpomínek těch, kteří za druhé světové války přežili dvouletou blokádu Leningradu, dnešního Petrohradu.

Napsal řadu románů, přičemž část jeho literární tvorby byla přeložena i do češtiny. Například životopisný román Zubr z roku 1987 o průkopníkovi sovětské genetiky N.T. Resovském.

V roce 2010 se Granin připojil k desítkám předních osobností ruské kultury a politiky, kteří v otevřeném dopise adresovaném premiérovi Dmitriji Medveděvovi podpořili tehdy souzeného bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Podle opozice byl Chodorkovskij politický vězeň a oběť Vladimira Putina, kterého si znepřátelil vlastními ambicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám