Hlavní obsah

Znalci cupovali posudek v kauze OKD, stát měl přijít o šest miliard

– Praha
Novinky, bad

Předvolaní znalci obžaloby v pátek silně kritizovali posudek jednoho z trojice obžalovaných v kauze OKD Rudolfa Douchy, který podle obžaloby podhodnotil státní podíl v této těžební společnosti. Státu tím měla vzniknout téměř šestimiliardová škoda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaní v kauze OKD (zleva): znalec Rudolf Doucha, Pavel Kuta a Jan Škurek.

Článek

Obžaloba Douchovi vytýká mimo jiné právě to, že do posudku nezahrnul dceřiné firmy a rekreační objekty patřící OKD. Podle žalobce také chybně ohodnotil cenu bezmála 44 tisíc bytů v majetku OKD. Doucha podíl vyčíslil na 2,08 miliardy, podle policie měl hodnotu 9,8 miliardy.

„Mělo být přihlédnuto ke všem společnostem, které tam patřily, včetně dceřiných společností,“ prohlásil znalec Miloš Mařík, profesor Vysoké školy ekonomické. „Tvrzení, že není třeba zahrnovat dceřiné společnosti, není podle mě v pořádku,“ dodal.

Další předvolaná znalkyně Jana Němečková šla v hodnocení posudku ještě dál. „Posudek nepovažujeme za věrohodný a správný. Posudek je mylný a zavádějící,“ uvedla u soudu a Douchovi vyčítala neucelenost a nedostatečnost posudku.

Málo času na posudek

Doucha navíc posudek zpracoval za pouhé čtyři týdny, což je podle Maříka i Němečkové na tak velkou společnost málo.

Doucha si i přes námitky obou znalců stál za svým. „Já tvrdím, že jsem to ocenil správně,“ prohlásil rezolutně obžalovaný znalec.

Zbylými z trojice z obžalovaných jsou Pavel Kuta a Jan Škurek, bývalí manažeři Fondu národního majetku, kteří byli podle obžaloby zodpovědní za přípravu smlouvy pro tehdejší vládu Stanislava Grosse (ČSSD), na základě které pak prodala svůj 46procentní podíl firmě Karbon Invest výrazně pod cenou. Stát tím údajně přišel o víc než 5,7 miliardy korun. Oběma mužům hrozí za porušení povinností při správě cizího majetku až osmiletý trest. Doucha může za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek dostat trest ve výši až deseti let.

Související téma:

Obžalovaní svalují vinu na tehdejší vládu Stanislava Grosse (ČSSD), která privatizaci v roce 2004 schválila. A v ní mimo jiné seděl jako odpovědný ministr financí současný premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Ten ale v případu figuruje jen jako svědek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám