Hlavní obsah

Syrská armáda slaví úspěchy, její morálka ale rychle klesá

Damašek

Syrská armáda dobyla vesnici v severní provincii Halab a dostala se tak blíž ke klíčové dálnici spojující velká syrská města. Agentura AFP nicméně informovala, že mezi vojáky, kteří slouží dlouhé roky, roste nespokojenost. Mladí Syřané dokonce spustili na Facebooku kampaň s názvem Chceme odejít z armády.

Foto: Alexander Kots, Komsomolskaya Pravda, ČTK/AP

Obrněná vozidla syrské armády

Článek

"Vlast je pro všechny, ale všichni odešli do ciziny. Chceme, aby nás propustili, a oni nás obviňují z odboje. My bojujeme pět a půl roku a to už stačí. Teď musíte bojovat vy," píše se ve zmiňované facebookové skupině, k níž se údajně hlásí 3 400 lidí.

Agentura AFP navíc upozornila, že jsou v armádě nuceni sloužit stále starší ročníky.

Od roku 2011 padlo 91 tisíc vojáků

Podle odborníků měla armáda spolu se svými spojenci před konfliktem 250 tisíc lidí. Z nich asi 91 tisíc bylo od začátku bojů v roce 2011 zabito. Prezident Bašár Asad v červenci přiznal, že má vojsko personální problémy, kvůli nimž musí nepříteli přenechávat určité oblasti, aby mohlo bránit ty strategické.

Pokles morálky nicméně nic nemění na úspěších, kterých syrská armáda v poslední době dosáhla.

Zatím poslední vítězství přišlo po čtvrtečním postupu vojska v oblastech jižně od města Halab. [celá zpráva]

Armáda se v pátek zmocnila také nedaleké vesnice Tall Hadja jižně od Halabu. Jejím cílem je ovládnout dálnici spojující velká města na západě a severu Sýrie, k nimž Halab patří.

Také Rusko, které syrskému vojsku pomáhá svým letectvem, označilo syrskou pozemní ofenzívu za úspěšnou.

Blíží se další kolo jednání mocností

Damašek a Moskva zveřejňují informace o úspěšných bojích v Sýrii před dalším kolem mezinárodních diplomatických jednání o krizi v Sýrii, která se budou konat v sobotu ve Vídni. Má se na nich jednat o řešení syrské krize.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Rusko do bojů vstoupilo koncem září a podle kritiků jeho pomoc nepřinesla větší výsledek. Letectvo podporuje pozemní syrské jednotky, po jejichž boku bojují také členové libanonského Hizballáhu a zřejmě také Íránci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám