Hlavní obsah

Dohoda je na světě. Řecko dostane další peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Řecko může čerpat další peníze ze záchranného Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Po celonočním jednání se na tom v pondělí v Bruselu dohodli představitelé eurozóny s řeckými. Atény ale nejdříve musí provést reformy, které musí schválit řecký parlament. Ten zasedne ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropská unie se dohodla s Řeckem na pomociVideo: Reuters

 
Článek

„Eurosummit dosáhl jednomyslné dohody. Všichni jsou připraveni použít pro Řecko program ESM,“ ohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk. Dodal, že Evropa Řecko finančně podpoří výměnou za „vážné reformy“.

„Je to tvrdá dohoda. Vyhnuli jsme se ale převodu majetků do zahraničí a plánu na zaškrcení likvidity. Získali jsme střednědobé financování a dluhovou úlevu,“ komentoval výsledek jednání řecký premiér Alexis Tsipras. Kromě restrukturalizace dluhu se podle něj podařilo vyjednat růstový balíček v hodnotě 35 miliard eur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bezprostřední hrozba odchodu Řecka z eurozóny tak byla možná zažehnána. „Žádný grexit se nekoná,“ prohlásil rovnou předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras

Souhlas unijních představitelů s další pomocí je ale teprve prvním krokem – jednání o podrobnostech mají teprve začít, až je posvětí řecký parlament.

Rozhovory trvaly 17 hodin a podle kuloárních informací uvízly nad ránem na otázce role Mezinárodního měnového fondu (MMF) při další záchraně Řecka a na požadavku zřízení investičního fondu ve výši 50 miliard eur. Na tom trvalo především Německo.

Tento fond bude ustaven, potvrdil šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Nebude ale sídlit v Lucemburku, jak se původně plánovalo, ale v Aténách.

Řekové také upustili od svého nesouhlasu s rolí MMF.

Klíčem je souhlas řeckého parlamentu

Pomoc musí kromě jiného schválit parlamenty několika členských zemí eurozóny a podmínkou uvolnění pomoci je také uhrazení červencových a srpnových splátek Evropské centrální bance. To je sedm miliard eur.

Základním předpokladem je ovšem schválení reformních kroků řeckým parlamentem. To může být zásadní problém pro vládu levicového premiéra Alexese Tsiprase, protože část jeho tábora se proti škrtům bouří. Řecká média v té souvislosti už o víkendu psala o možné obměně vlády nebo dokonce vládě nové.

Rozkol v kabinetu a Tsiprasově vládní straně Syriza v pondělí připustil ministr práce Panos Skurletis. „Teď je to otázka vládní většiny v parlamentu. Nemohu snadno odsoudit ty, kdo neříkají ano této dohodě,“ prohlásil a nevyloučil ani možnost sestavení široké celonárodní vlády a následné předčasné volby.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové není v tuto chvíli třeba žádného plánu B. Kancléřka rovněž potvrdila, že euroskupina je připravena zvážit prodloužení doby splatnosti půjček, o odpisu dluhu ale podle ní mluvit nelze.

Řecko již pomoc z programu eurozóny ESM dvakrát čerpalo. Nyní se tedy jedná o třetí záchranný balík.

Anketa

Myslíte si, že nejnovější dohoda s EU stabilizuje situaci v Řecku?
Ano
4,1 %
Ne
95,9 %
Celkem hlasovalo 2591 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám