Hlavní obsah

Havířovem prošly desítky horníků v krojích

Právo, Pavel Karban
Havířov

Několik set hlavý průvod krojovaných horníků, muzikantů a mažoretek prošel v sobotu centrem Havířova. Důvodem byla tradiční slavnost Havířov v květech, ta je navíc letos součástí třídenního 19. setkání hornických měst a obcí.

Havířov v květechVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

V průvodu, který projel Hlavní třídou a jenž lemovaly tisíce lidí, byly také alegorické vozy. Floristé pod vedením mistra ČR ve floristice Jaromíra Kokeše nazdobili například patronku horníků sv. Barboru, pohádkovou lucernu, těžní věž nebo zkamenělého trilobita.

Foto: Pavel Karban, Právo

Průvodu se zúčastnilo na 800 havířů.

Na setkání hornických měst a obcí dorazilo na 800 havířů z Česka, Polska a Slovenska.

„Jedná se o zástupce 18 českých měst a 26 hornických spolků. Další zástupci 12 měst a spolků přijeli ze Slovenska a pět hornických skupin se přihlásilo z Polska,“ nastínil počet hostů hornického setkání náměstek havířovského primátora Eduard Heczko (KSČM).

Nad akcí převzal záštitu prezident České republiky Miloš Zeman.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nechyběla ani hudba.

Součástí Havířova v květech je nejen kulturní program, který vyvrcholí večerním koncertem kapely Čechomor, ale i floristická soutěž na náměstí Republiky. Její účastníci letos tvořili od rána květinové sochy na téma Pohádkové postavičky z podzemí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Součástí slavnosti byla i soutěž o nejlepší květinovou sochu.

O nejlepší květinové soše rozhodovali po celý den návštěvníci akce, o jejich přízeň usiloval mimo jiné permoník, krteček, netopýr, mašinka Tomáš, Dařbuján a Pandrhola či Luciferka.

K výzdobě dovezli floristé 16 tisíc karafiátů, řadu druhů chryzantém či gerbery různých velikostí a barev.

„Květiny nakupujeme na holandské burze,“ vysvětlil tajemník Svazu květinářů a floristů Tomáš Svoboda s tím, že floristé si letos ke své tvorbě přiberou i trochu uhlí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Drak

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám