Hlavní obsah

Pijanům hrozí mrtvice o pět let dříve, tvrdí studie

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Až o pět let dříve může být postižen mozkovou mrtvicí (cévní mozkovou příhodou - CMP) ten, kdo nadměrně holduje alkoholu. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu, na kterém se podíleli odborníci z Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky analýzy otiskl prestižní odborný magazín Stroke a reportáž komentující výsledky odvysílala v hlavním večerním vysílacím čase americká zpravodajská televizní stanice NBC News. Právu to ve čtvrtek sdělila Petra Veselá, asistentka ředitele FNUSA.

Vědci nepreferují ani nezatracují konkrétní druh alkoholu. „Při konzumaci více než dvou alkoholických nápojů denně ve středním věku mají lidé minimálně srovnatelné riziko výskytu CMP jako lidé se známými rizikovými faktory, což je vysoký krevní tlak a cukrovka. Přičemž nezáleží, zda jde o konzumaci dvou půllitrů piva, dvou sklenek vína či dvou ‚panáků’ tvrdého alkoholu. Vše má přibližně shodný objem alkoholu,“ uvádí statistička Pavla Kadlecová, která na výzkumu pracovala s neurologem Robertem Mikulíkem, oba jsou z FNUSA-ICRC. Jejich partnery byli Ross Andel a Elizabeth P. Handing z University of South Florida a Nancy L. Pedersen ze stockholmského Karolinského institutu.

Uvedení vědci analyzovali data 11 644 jednovaječných dvojčat narozených v letech 1886 až 1925, která v padesáti letech zodpověděla dotazník ohledně množství obvykle konzumovaného alkoholu a následně byla sledována až do roku 2010, zda se u nich vyskytla mrtvice či jiné onemocnění. Analyzovaná data pocházejí z největšího registru jednovaječných dvojčat na světě, spravovaného právě švédským Karolinským institutem.

Riziko se mění s věkem

Společná studie jako první ukázala, že riziko spojené s nadměrnou konzumací alkoholu se mění s věkem pacienta při výskytu mrtvice, lidově zvané pepka. Do 75 let může být riziko CMP spojené s alkoholem dokonce vyšší než riziko spojené s vysokým tlakem a cukrovkou.

Ke konstatování, že mozková mrtvice přijde o pět roků dříve, dospěli vědci srovnáním věku, kdy onemocnění vzniklo u jednovaječných dvojčat, z nichž jedno pilo alkoholické nápoje jen zřídka (méně než půl alkoholického nápoje denně) a druhé pilo více než dva alkoholické nápoje denně.

„CMP je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u starších nemocných. Pravidelná nadměrná konzumace alkoholu by měla být považována za významný rizikový faktor pro mozkovou mrtvici,“ zdůrazňuje Mikulík, jenž se dlouhodobě věnuje příčinám vzniku a včasné diagnostice tohoto onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám