Hlavní obsah

Lidem zřídly kosti o pětinu, když přestali lovit, tvrdí studie

Od doby, co lidstvo před přibližně 12 tisíci lety objevilo zemědělství, zřídly lidem kosti v dolní části těla o pětinu. Vyplývá to ze studie amerických antropologů, publikované v časopise Proceedings americké Národní akademie věd. Vědci tuto změnu přičítají méně aktivnímu a fyzicky náročnému způsobu života „nelovců”.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci poměřili hustotu kostní tkáně u šesti desítek moderních lidí, více než dvou stovek primátů a u kosterních pozůstatků prehistorických příbuzných člověka rozumného, jako byli australopitékové či neandertálci. Z výsledků plyne, že pouze u novodobých lidí jsou kosti a klouby výrazně řidší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tato anatomická změna v našem vývoji se zdá být výsledkem přechodu z kočovného života na usedlejší,“ soudí autoři studie. Podle jednoho člena výzkumného týmu Timothyho Ryana z Pensylvánské univerzity však za touto proměnou mohou být i další důvody.

„Zvýšené množství obilovin ve stravě zemědělců a možný nedostatek vápníku mohly rovněž přispět, nicméně se zdá, že konec loveckých a sběračských aktivit hrál hlavní roli,“ uvedl Ryan.

Podle vědců jde vůbec o první výzkum na toto téma, který dokazuje výraznou změnu, jež se odehrála v kostře člověka za posledních 12 tisíc let. Studie prý může dát oporu tvrzením, že kostní nemoci rozšířené mezi dnešními lidmi souvisí s nedostatkem fyzické aktivity, jakou je například chůze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám