Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovny nebudou muset zveřejňovat smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdravotní pojišťovny nebudou zatím muset zveřejňovat individuální smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. Sněmovna v pondělí přijala senátní úpravu takzvané lázeňské novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která tuto pasáž vypouští.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojištovny na pražských Vinohradech, ilustrační foto

Článek

Předloha prodlouží některým pacientům pobyty v lázních na účet zdravotní pojišťovny a má přinést lázeňství asi půlmiliardu korun ročně navíc. Novelu krátce po jejím schválení ve Sněmovně podepsal prezident.

Zveřejňování smluv prosadil do vládní novely ve Sněmovně lidovec Ludvík Hovorka, jenž upozorňoval na to, že některá zdravotnická zařízení dostávají v současnosti výrazně vyšší úhrady za stejné výkony než většina ostatních.

Systém se měl jeho pozměňovacím návrhem zprůhlednit; nezveřejněná smlouva by navíc nebyla účinná. Úpravu kritizovaly lékařské organizace, v Senátu narazila. Podle senátorů jde o takzvaný přílepek a novelu s návrhem na jeho vypuštění poslancům vrátili. [celá zpráva]

Ministerstvo zdravotnictví chystá jiný návrh k transparentnosti smluv. Měl by zavést sankce.

O týden víc na účet pojišťovny

Schválená norma uvádí, že pacienti po závažné operaci, úrazu nebo s těžkou chronickou nemocí budou moci jezdit do lázní na účet zdravotní pojišťovny nejméně na čtyři týdny místo nynějších tří.

Děti budou pobývat v lázních vždy alespoň čtyři týdny. Pobyt, i opakovaný, se pacientům prodlouží jen na základě posouzení zdravotního stavu. Při těžkých a závažných nemocech by léčba trvala po dobu nutnou k vyléčení, nebylo by už časové omezení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám