Hlavní obsah

Rumunsko připustilo, že v něm měla CIA tajné vězení

Bukurešť

Bývalé šéf rumunské rozvědky SIE Ioan Talpes nevyloučil, že americká Ústřední zpravodajská služba CIA držela ve svém tranzitním centru na území této balkánské země vězně podezřelé z terorismu. Talpes tvrdí, že rumunské úřady neměly ponětí, co se v tomto zařízení děje, napsala dnes agentura AFP.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V Rumunsku „bylo centrum, o které se od samého začátku starali Američané a rumunská strana se nezajímala o to, co Američané dělají, aby jim ukázala, že nám mohou důvěřovat,” řekl Talpes v deníku Adevarul.

Po teroristických útocích z 11. září 2001, v době, kdy Rumunsko usilovalo o přijetí do NATO, Washington a Bukurešť jednaly o „podpůrných zařízeních pro CIA, která jí budou k dispozici pro její aktivity na území cizích států,” řekl Talpes. V letech 2000 až 2004 působil jako poradce prezidenta Iona Ilieska.

Podle v úterý zveřejněné zprávy amerického Senátu o brutálních metodách, jež CIA po 11. září 2001 využívala při výsleších lidí podezřelých z terorismu, měla tato rozvědka tajné věznice v Thajsku, Afghánistánu, Rumunsku, Polsku a v Litvě.

Rumunsko doposud nikdy nepřipustilo, že by na jeho území v minulosti existovaly tajné věznice CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám