Hlavní obsah

Vědci se opět snaží vyrobit přístroj, který odposlouchává vnitřní hlas

Člověk, který čte nebo přemýšlí, používá vnitřní hlas, v němž si čtený text nebo myšlenky přehrává. Co se mu honí hlavou, je jeho nejsoukromější věc. Vědcům ale tato utajovaná oblast nedá spát a opakovaně se snaží vymyslet, jak zjistit, na co člověk myslí.

Foto: Adeen Flinker, UC Berkeley

Elektrody přikládali vědci přímo na mozek

Článek

Nejčastěji k tomu používají monitoring přenosu signálů v nervových buňkách v mozku. Vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley se snaží vyrobit přístroj, který dokáže poznat, na co člověk myslí a následně to převést na slova.

Několik lidí nechali přečíst nahlas konkrétní text a sledovali, jaké neurony reagují na jaké slovo. Když dotyčný četl text potichu, jen pro sebe, tak porovnávali tento vytvořený spektogram s tím, co se děje v mozku v tu chvíli. Signály nebyly úplně totožné, ale přesto se občas podle nich podařilo určit, v jaké části textu se čtenář právě nachází.

Sami vědci přiznávají, že k tomu, aby vyrobili nějaký přístroj, který bude myšlenky dekódovat, to nestačí. “Algoritmus není dokonalý. Máme nějaké výsledky, ale k výrobě přístroje to nestačí,” citoval server New Scientist Stephanii Martinovou, která se na výzkumu podílela. Přesto u některých slov vědci dokázali zpětně reprodukovat zvuk, který byl podobný přečtenému slovu.

Vedoucí výzkumu Brian Pasley doplnil, že tým se snaží práci mozku upřesnit i na poslechu písní. Pouští jim písně Pink Floyd a zkoumá reakce mozku. Tóny podle něj fungují lépe.

Foto: Adeen Flinker, UC Berkeley

Elektrody přikládali vědci přímo na mozek

Vědci tvrdí, že myšlenky se snaží rozkódovat hlavně proto, aby pomohli nemocným lidem, kteří se nemohou vyjadřovat. Například jsou paralyzovaní, ale své okolí snímají normálně, jen s ním nemohou komunikovat.

Podobné pokusy nejsou nijak ojedinělé. Už v roce 2011 se vědci z téže univerzity pokoušeli pomocí přenosů signálů v neuronech zjistit, na jaký film se zkoumaná osoba právě dívá. Lidem pouštěli krátké snímky a zpětně se ze signálů naměřených v mozku snažili rekonstruovat obrázky, na které se dívali.

Porovnání videa s obrazem rekonstruovaným na základě impulzů z mozkuVideo: UC Berkeley

O rok dříve vědci z univerzity v Utahu dokázali pomocí elektrod zjistit, na jaké slovo dotyčný myslí. Dokázali určit slova ano, ne, horko, chlad, nebo hlad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám