Hlavní obsah

Rodiny ročně zbytečně utratí až tisíce korun, nezajímají se o konkurenci

Právo, Martin Procházka

Většina domácností v České republice často zbytečně vyhazuje každý měsíc až několik tisíc korun. Platí totiž vysoké splátky hypotečních úvěrů, drahé energie nebo nepotřebné pojištění. Přitom pro výraznou úsporu stačí třeba jen pohrozit refinancováním hypotéky či odchodem ke konkurenci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Většina lidí uzavře smlouvu, pojištění, aniž by porovnávala ceny s konkurencí, ale navíc se o tyto produkty dále nestará. A to je chyba,“ potvrdil Právu ­finan­ční poradce František Macháček.

„Znovu a znovu se ukazuje, že Češi nejenže podrobně a pozorně nečtou podmínky uzavřené smlouvy, ale ani nesledují levnější možnosti, které jim často nabízejí konkurenční firmy na trhu. Když přijdou na to, že to jde i levněji, je často už pozdě,“ dodává.

Podle Českého statistického úřadu se zvyšují výdaje domácností na bydlení, a to ročně přibližně o 3,7 procenta. Pro celou třetinu domácností jsou tyto výdaje velkou zátěží. Čím dál více Čechů si přitom pořizuje vlastní bydlení na hypoteční úvěr.

Zatímco za celý rok 2002 si pro hypotéku přišlo 21 500 lidí, v prvním pololetí roku 2014 je to dvakrát tolik. Lidé by měli pátrat po nejnižších úrokových sazbách, radí odborníci, protože i zlomky procenta mohou znamenat za rok desítky tisíc korun.

Úroky z hypoték poloviční

„U průměrné hypotéky na částku dva milióny korun na třicet let lze během tříleté fixace ušetřit vhodnou volbou jen na úrocích 20 000 korun. Banky navíc tlačí na klienty s nabídkou doplňkových služeb jako pojištění neschopnosti splácet či používání kreditních karet. I to však výdaje na hypotéku zvyšuje,“ řekl Miroslav Majer z portálu HypoNaMiru.cz.

Většina lidí se o uzavřené smlouvy dál nestará
František Macháček, finanční poradce

Pro případ, že si klient uzavřel nepříliš výhodnou hypotéku v minulosti, nabízejí banky možnost refinancování. I tady lze výrazně ušetřit. „Zatímco před pěti lety se výše běžného úroku pohybovala kolem 5 procent, dnes lze běžně pořídit hypotéku s polovičním úrokem,“ doplnil Majer.

Odborníci upozorňují, že i v nákladech služby mají Češi velké rezervy. Často si nedokážou vyjednat lepší podmínky. V případě telefonu stačí zajít k operátorovi a říct, že mám lepší nabídku a chci přejít ke konkurenci. Snadno se tak dá dosáhnout na mnohem levnější nabídku, takzvanou retenční. Podobně to platí u připojení k internetu.

Dalších výrazných úspor lze dosáhnout řízením vytápění. V průměru až 80 procent energií v domácnosti je spotřebováno právě na vytápění a ohřev vody.

„Lidé mohou využít promyšlenou regulaci tepla. Tu umožňují systémy pro řízení takzvané chytré domácnosti. I když využijeme z celého systému jen část, například bezdrátové moduly pro regulaci tepla, ušetříme až 30 procent nákladů, a to bez bourání,“ uvedl Jiří Konečný, předseda Asociace chytrého bydlení.

Právě takzvané chytré domy, které efektivně hospodaří s energiemi, umějí náklady zřetelně snížit. V Česku zatím nejsou příliš rozšířené. Systémem je u nás vybaveno jen kolem 8 procent budov.

Úsporné spotřebiče ušetří 40 procent

V osvětlení se snadno dosáhne zajímavých úspor přechodem na zářivky a LED světelné zdroje, které mají až o 80 procent nižší spotřebu elektrické energie než obyčejné žárovky. Velký posun v úsporách nastal též u ledniček a chladniček. Pokud doslouží starý spotřebič, experti radí ho nahradit novým, úsporným typem.

„Jestliže bude domácnost vybavena starými spotřebiči a posléze přejde na nové, může úspora dosáhnout až 40 procent. Úsporným chováním je pak možné snížit náklady až o 20 procent, ale je to velmi individuální,“ uvedl Jan Truxa ze společnosti EkoWATT.

Domácnost by podle odborníků měla být i dobře pojištěná. Podle Top-pojištění.cz je v Česku sjednaných okolo 3,2 miliónu smluv k pojištění nemovitosti, což vychází v průměru na každou třetí nemovitost. Pojištění domácnosti má v průměru každá druhá domácnost.

„Totálně vám například může vyhořet byt a zároveň poškodíte byt sousedů. Při sjednání pojištění nemovitosti uhradí pojišťovna jen škodu na nemovitosti, v případě pojištění domácnosti uhradí škodu způsobenou na věcech v nemovitosti včetně náhrady peněz, cenin, stavebních součástek, elektroniky či osobních věcí členů rodiny,“ uvedl David Derka z Top-pojištění.cz.

„Zároveň při využití připojištění občanské odpovědnosti uhradí pojišťovna za rodinu škodu způsobenou sousedům,“ doplnil Derka.

Reklama

Související články

Jak v domácnosti snížit náklady na energie

Náklady na provoz domácnosti se zvyšují, a tak logicky hledáme cesty, jak je minimalizovat. Můžeme začít tím, že nastavíme nižší teplotu vzduchu v místnostech,...

Výběr článků

Načítám