Hlavní obsah

Odsouzení z vraždy studentky Cervanové u Evropského soudu neuspěli

Právo, Ivan Vilček
BRATISLAVA

Slováci odsouzeni v případě vraždy studentky medicíny Ľudmily Cervanové neuspěli se svou stížností u Evropského soudu pro lidská práva. V pátek o tom informovalo slovenské ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Mluvčí ministerstva Alexandra Donevová potvrdila, že štrasburský soud zamítl stížnost odsouzených, kteří tvrdili, že byla porušena jejich práva na spravedlivý proces.

„Soud konstatoval, že nemá pravomoc posuzovat trestní řízení v případě, který se odehrál před rokem 1992, kdy úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod nabyla účinnost ve vztahu k bývalému Československu,“ uvedla mluvčí.

Cervanová byla v červenci 1976 unesena v bratislavské Mlynské dolině. Následně byla znásilněna a zavražděna. Za tento čin bylo v roce 1982 odsouzeno šest mužů k trestům od čtyř do 24 let.

Případ se stal nejkontroverznějším soudním procesem v dějinách Slovenska. V průběhu vyšetřování se totiž někteří z nich k činu přiznali, ale u soudu svou vinu popřeli a tvrdili, že je zlomil hrubý policejní výslech.

Dlouho se spekulovalo, že muži byli odsouzeni na politickou objednávku. Po změně režimu byl proces obnoven, ale soudy tresty potvrdily a ve třech případech dokonce zpřísnily.

Podle této události byl v roce 2004 natočen český film Bolero.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám