Hlavní obsah

Penzijní fondy zhodnotily Čechům úspory částkou 41 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dvacet let svého působení připsaly penzijní fondy svým klientům zhodnocení v podobě 41 miliard korun, což je v průměru 4,17 procenta ročně. Účastníci zaplatili na příspěvcích 301 miliard korun, vyplaceno jim bylo 195 miliard korun. Statistiky v pondělí zveřejnila Asociace penzijních společností.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stát účastníkům vyplatil na příspěvcích 67 miliard korun, dalších 65 miliard přidali zaměstnavatelé. Počet účastníků penzijního připojištění klesl v posledních dvou letech na srpnových 4,848 miliónu. Vrchol byl v roce 2012, kdy jich bylo 5,12 miliónu.

Typickým průměrným účastníkem penzijního připojištění je podle údajů asociace žena (53 procent) ve věku 49 let, která spoří 6,6 roku. Její průměrná měsíční úložka činí 623 korun.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je zapojeno přes 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a neexistuje tu výsluhová penze.

Nové fondy už také neručí za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Nabízejí však možné vyšší zhodnocení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám