Hlavní obsah

Goebbelsova dědička zřejmě získá tantiémy za životopis nacisty

Německé nakladatelství Random House zřejmě bude muset zaplatit tantiémy dědičce nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse za použití Goebbelsových deníkových záznamů v jeho biografii. Naznačilo to páteční jednání mnichovského soudu, který vyzval nakladatelství, aby mu dodalo informace o výtěžku z Goebbelsova životopisu.

Foto: Profimedia.cz

Joseph Goebbels (vlevo) s Hermannem Göringem na fotografii z roku 1937

Článek

"Je to silná indicie, že soud vyhoví žalobě," řekl deníku Augsburger Allgemeine právní zástupce Random House. Zároveň ale uvedl, že pokud soud nakonec nakladatelství skutečně nařídí tantiémy vyplatit, Random House se proti rozsudku odvolá.

Spor se týká Goebbelsova životopisu, který v roce 2010 vydal v Random House historik Peter Longerich. V knize se z velké části opíral i o Goebbelsovy deníkové záznamy, aby čtenářům lépe přiblížil postavu nacistického ministra propagandy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podporovat dědice považují za amorální

Po vydání knihy se ale na soud obrátila Cordula Schachtová, která spravuje Goebbelsovu pozůstalost, a žádala o podíl na zisku z prodeje knihy. Po nakladatelství požaduje přesně 6 507,87 eura (téměř 180 tisíc korun).

Nakladatelství odmítá tantiémy vyplatit. Vzhledem k tomu, jakou roli Goebbels hrál v nacistickém režimu, považuje Random House za amorální finančně podporovat jeho dědice.

"Pokud budeme něco platit Goebbelsovým dědicům, pak jedině když nám to nařídí soud," prohlásil před pátečním jednáním soudu právní zástupce nakladatelství.

Goebbels spáchal sebevraždu společně se svou manželkou 1. května 1945, když předtím otrávili svých šest dětí. Autorská práva na Goebbelsovy deníky získal od jeho vzdálenějších příbuzných v roce 1955 švýcarský bankéř François Genoud, po jeho smrti v roce 1996 práva přešla na Schachtovou, která je dcerou nacistického ministra hospodářství Hjalmara Schachta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám