Hlavní obsah

Největší škrty podle návrhu rozpočtu čekají životní prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší pokles příjmů v rozpočtu pro rok 2015 ministerstvo financí navrhuje pro rezort životního prostředí, a to téměř o 28 procent na 9,4 miliardy korun. Materiál byl zveřejněn na vládních internetových stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

Největší meziroční nárůst výdajů podle návrhu rozpočtu, který ve středu projedná vláda, bude mít ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), a to téměř o 26 procent na 14,7 miliardy korun.

Ministerstvo financí upozornilo, že návrh se ještě v souvislosti s jednáním vlády může změnit. Schodek rozpočtu by měl být 100 miliard korun.

Výdaje ministerstev jsou již uvedeny včetně peněz z EU a dalších programů. Například MMR by bez těchto peněz mělo mít výdaje 2,4 miliardy korun, letos je to 2,75 miliardy korun. Obdobně jsou například výdaje díky penězům z EU o zhruba pět miliard korun vyšší i u ministerstva životního prostředí.

Většina dostane přidáno

V souhrnu dostane ve srovnání s letoškem přidáno většina kapitol rozpočtu. Celkové výdaje státního rozpočtu by příští rok měly činit 1,219 biliónu korun a příjmy 1,119 biliónu korun.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.

Na příští rok si proti původnímu plánu během srpna a září ministři vyjednali u MF růst výdajů o více než 16 miliard korun. Vyšší příjmy mají obstarat lepší výběr daní a peníze ze státních firem. Například ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) žádal navýšení o více než pět miliard korun a dojednal 4,2 miliardy Kč. Téměř miliardové navýšení si vyjednal také ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Největší výdaje bude mít již tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí. U něj MF počítá s částkou vyšší než 533 miliard korun. To je nárůst proti schválenému rozpočtu pro letošní rok o 1,5 procenta.

Ministerstvo vnitra, které žádá o peníze na zvýšení platů policistů a hasičů o pět procent, by mělo příští rok hospodařit s více než 55 miliardami korun, což je nárůst o 2,5 procenta. Ministerstvo obrany dostane přes 43,5 miliardy, tedy o téměř čtyři procenta více.

Stejně jako v předchozích letech vláda pravděpodobně hned ve středu návrh rozpočtu neschválí. Má o něm totiž ještě jednat 17. září tripartita. Rozpočet musí vláda schválit a poslat ho do Poslanecké sněmovny do konce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám