Hlavní obsah

Čech vyrazil kolem světa stopem. Ukrajině se vyhnu, tvrdí

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Na cestu kolem světa autostopem v neděli odpoledne vyrazil osmadvacetiletý dobrodruh Pavel Klega z Hlučína u Ostravy. Mladý muž chce během tří let urazit 150 tisíc kilometrů a procestovat více než 70 zemí světa.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dobrodruh Pavel Klega vyrazil v neděli z Hlučína na cestu kolem světa autostopem.

Článek

Jeho první cesta povede východním směrem. „Uvidím, jaké zrovna stopnu auto. Vezmu to pravděpodobně přes Slovensko nebo Rakousko. V každém případě vím, že Ukrajině se vyhnu,“ řekl těsně před tím, než odešel stopovat auta na silnici z Hlučína do Ostravy.

„Pojedu přes Turecko a Asii, Oceánii, Austrálii, severní, střední a Jižní Ameriku. Potom se přes Afriku a blízký Východ vrátím domů,“ říká mladý muž.

Kvůli své vysněné cestě opustil dobře placené zaměstnání informatika. „Práce mě slušně živila, ale chyběl mi v ní hlubší smysl,” řekl cestovatel. Na cestu šetřil peníze po celý minulý rok. Jeho cílem je vyhnout se jakémukoliv placení za dopravu, peníze chce utrácet pouze za jídlo, víza a další nezbytné výdaje. K dispozici má 150 tisíc korun na účtu.

Stopem už procestoval celou Evropu

Pavel Klega není v cestování žádným nováčkem – od roku 2007 už autostopem procestoval celou Evropu. Zatím nejdále byl v Istanbulu. Na cestě přes kontinenty se podle svých slov nevyhne ani cestě přes oceány, a tak se pokusí stopovat i lodě. Kapitánům bude nabízet, že za svezení bude na lodích pracovat.

„Stopnout se dají také vozy tažené koňmi a velbloudy. A když se nebude dařit, tak půjdu pěšky,“ usmívá se mladý dobrodruh.

Na dotaz, zda mu nepřipadá cestování stopem v některých zemích nebezpečné, říká, že strach nemá, ale některým zemím, kde se válčí, se určitě vyhne. Kromě Ukrajiny to určitě bude například Sýrie. Tedy alespoň zatím. „Věřím, že až se budu za dva nebo tři roky vracet, v Sýrii se politická situace třeba zlepší,“ řekl.

Celou svoji cestu chce zdokumentovat a o svém pohybu bude informovat na internetu. A to jak na Facebooku, tak prostřednictvím reportáží, které bude každý měsíc rozesílat zájemcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám