Hlavní obsah

Podnikatelé chtějí po vládě krizový štáb kvůli sankcím

Novinky, ČTK, tov, jas

Představitelé podnikatelské sféry vyzývají vládu, aby spolu s nimi vytvořila krizový štáb, který by monitoroval aktuální situaci kolem sankcí vůči Rusku a jeho odvetných opatření. Po pátečním jednání s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) to oznámil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

Podnikatelé vyzvali stát také k pomoci při hledání náhradních trhů a k lepší podpoře exportu.

„My tady z této schůzky vyzýváme vládu, aby okamžitě vytvořila nějaký monitorovací výbor nebo krizový štáb, kde budou rozhodující ministři v čele s premiérem za účasti podnikatelské sféry, a monitorovali jsme vývoj, jenž jak ze strany EU, tak ze strany Ruska bude dál probíhat,“ řekl Hanák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zúčastnění zástupci firemní sféry podle něj také vyzývají vládu, aby urychleně stabilizovala práci dozorčích rad v České exportní bance a v EGAP, umožnila těmto institucím fungovat a monitorovala riziko neplacení závazků ze strany Ruska.

Pomohl by kurzarbeit

Čeští politici by podle Hanáka také měli jezdit na více podnikatelských misí do zemí, které by mohly nahradit ruský trh. Podle prezidenta Svazu průmyslu by pomohlo zmírnit dopady sankcí také zavedení tzv. kurzarbeitu, podobně jako v Německu. Vláda se tímto programem snaží přimět firmy, aby nahrazovaly propouštění zaměstnanců pouhým zkracováním jejich pracovní doby.

Hamáček doporučil vznik monitorovací skupiny na úřadu vlády a koordinaci postupu s Německem, s nímž je český průmysl provázán.

Šéf svazu Jaroslav Hanák také vyzval politiky, aby byli velmi uvážliví ve svých výrocích i krocích. Podle Hanáka hrozí, že by české exportéry mohli na ruském trhu nahradit expandující země východní Asie či Jižní Ameriky. S ohledem na sankce EU vůči ruským bankám prý existuje i riziko neplacení závazků ze strany ruských odběratelů.

Viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář, který se schůzky také účastnil, informoval, že prezident komory Vladimír Dlouhý odcestuje do Ruska, kde se má setkat se svým protějškem a jednat s ním.

Zástupci firem také shodně volali po podpoře exportu do nových teritorií, která nahradí ruský trh. „Je třeba hledat nové trhy, to je záležitost dlouhodobá. U strojírenských firem to bude trvat měsíce, spíše léta,“ řekl místopředseda Komory pro hospodářské styky se zeměmi SNS Jiří Demiš.

Sobotka očekává možné kompenzace

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již oznámil, že se odpoledne sejde s ministry financí, zahraničí, zemědělství a průmyslu a obchodu. Hodlá projednat dopady sankcí i koordinovat postup.

„Na odpoledne jsem svolal speciální poradu ministrů financí, zemědělství, zahraničí a ministra průmyslu a obchodu a budeme diskutovat o otázce možného dopadu sankcí na českou ekonomiku, na jednotlivá odvětví naší ekonomiky, tak abychom zkoordinovali postup jednotlivých ministerstev, zejména pokud jde o naše vystupování na evropské úrovni,“ citovala ČTK Sobotku, který očekává, že EU by mohla problémy způsobené sankcemi kompenzovat.

Rusko ve čtvrtek zavedlo roční zákaz dovozu masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska. Je to odveta za západní sankce proti Rusku za jeho postoj vůči Ukrajině. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám