Hlavní obsah

V Afghánistánu byl zraněn další český voják

Aktualizováno

V Afghánistánu byl v noci na neděli zraněn při útoku na hlídku další český voják. Utrpěl středně těžká zranění. Hlídku zasáhla střelba z ručních a protitankových zbraní. Voják byl převezen do americké vojenské nemocnice v Bagrámu, kde byl operován a jeho stav je stabilizovaný. Informovala o tom mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: Tomáš Tománek, ČTK

Čeští vojáci na archivním záběru v okolí spojenecké základny Bagrám

Článek

Hlídka byla podle Růžičkové napadena o půlnoci afghánského času z ručních zbraní a RPG, tedy ručních protitankových zbraní. Útok se odehrál nedaleko základny Bagrám, kterou česká jednotka hlídá.

Zraněn byl šestatřicetiletý desátník J.M., který obsluhuje střeleckou věž vozidla.

"Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám, kde se podrobil operaci. Jeho stav je stabilizovaný," dodala Růžičková. Rodina vojáka již byla informována.

Sobotka: Situace není dobrá

Informace o dalším zraněném vojákovi zastihla premiéra Bohuslava Sobotku ve studiu diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

„Než jsem šel k vám do studia a odložil jsem mobilní telefon, tak jsem tuto informaci neměl. Ukazuje to, že bezpečnostní situace v Afghánistánu dobrá není, nicméně mise byla schválena a my počítáme s jejím konáním do konce roku. Na podzim se pak bude rozhodovat o jejím dalším působení,“ konstatoval Sobotka v Otázkách.

Při výbuchu v Afghánistánu zahynulo 16 lidí, mezi nimi čtyři čeští vojáciVideo: Novinky/Reuters

Prezident Miloš Zeman v neděli v Lánech novinářům řekl, že jeho vzkaz české veřejnosti v souvislosti s nejnovějším útokem v Afghánistánu je stejný jako v případě předchozího neštěstí.

"Ten vzkaz je stále stejný. Uvědomte si, že v Afghánistánu - a nejenom tam - se bojuje za bezpečnost českých občanů, například za to, aby nám nikdo nevyhodil do povětří ať už Wilsonovo nádraží nebo Nuselský most nebo Václavské náměstí nebo cokoli jiného," prohlásil Zeman po setkání v lánském parku, na němž otevřel obnovený zámecký potok.

Čtyři čeští vojáci zahynuli v Afghánistánu v úterý, když byli na patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván. Výbušný systém odpálil útočník z povstaleckého hnutí Tálibán.

BEZ KOMENTÁŘE: Speciál s ostatky padlých vojáků přistál ve Kbelích Video: Novinky

Při útoku zemřeli dva desátníci, četař a rotmistr ve věku 28 až 39 let, další rotmistr ve věku 39 let byl těžce zraněn a převezli ho do americké vojenské nemocnice v Bagrámu. Voják podstoupil už čtyři operace. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám