Hlavní obsah

Dny lidí dobré vůle přilákaly do Velehradu tisíce lidí

Právo, Petr Marek
Aktualizováno

Na 50 tisíc poutníků zavítalo na již patnácté Dny lidí dobré vůle, které v sobotu vyvrcholily slavnostní poutní mší slouženou na počest věrozvěstů Cyrila a Metoděje ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Pořadatelé nápor zvládli. Vše se obešlo bez zásadních komplikací, excesů či abnormalit.

Foto: Petr Marek, Právo

Návštěvníci mše zaplnili celé nádvoří před velehradskou bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje.

Článek

„Přijelo více lidí, než jsme čekali. Proto v pátek chvíli kolabovala doprava. Chyběla nám místa pro osobní vozidla. Jakmile jsme ale otevřeli záložní parkoviště, šlo vše bez potíží,“ řekl Právu v sobotu tajemník projektu Dny lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Foto: Petr Marek, Právo

Návštěvníci mše zaplnili celé nádvoří před velehradskou bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje.

Klidný průběh akce, která je největší svého druhu u nás, kvitoval i Michal Umlauf z Maltézské pomoci, která při slavnostech ve Velehradě tradičně zajišťuje zdravotní péči. „Počasí nám tentokrát přálo, nebylo slunečno. Žádné závažné ošetření jsme neměli. Jen pár drobností, malá zranění, nic mimořádného. Zkrátka, letos je to velmi klidné, i vozíčkáře, které máme na starosti, jsme zvládli bravurně,“ uvedl Umlauf.

Samotné slavnostní mše, kterou celebroval olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, kazatelem byl kardinál Dominik Duka, se zúčastnilo 30 tisíc lidí nejen z Česka a Slovenska, ale i z ciziny. „Mezi hosty byl například biskup z amerického Texasu, potomek českých emigrantů Patrick Zurek,“ prozradil Kořenek.

Foto: Petr Marek, Právo

Dny lidí dobré vůle se letos obešly bez větších zádrhelů a potíží.

Ve Velehradě ale nechyběli ani další významné osobnosti. V sobotu dorazil například šéf lidovců Pavel Bělobrádek, ač se mu den předtím narodila dcera Anežka. „Manželka s dcerkou jsou ještě v nemocnici. Já jsem je už navštívil, zase je navštívím a rodina také, ale dnes jsem tady,“ řekl Právu Bělobrádek. Nechyběli ani jeho spolustraník ministr zemědělství Marián Jurečka a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Tento svátek slavím tady na Velehradě strašně rád. Jednak proto, že je státní a slavit se tedy má, a také proto, že se tady setkávám s přáteli, na které se vždy těším,“ uvedl Kalousek.

Foto: Petr Marek, Právo

Přijeli i šéf lidovců Pavel Bělobrádek (vlevo) a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek (uprostřed).

Oslavy stejně jako v minulých letech nabídly duchovní a společenský program pro návštěvníky všech věkových kategorií. Jedním z vrcholů byl páteční benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Ten vynesl 1 758 851 korun, které půjdou na charitativní projekty. Lidé během večera přispívali dárcovskými sms zprávami i finančními dary. Líbily se ale například i výstavy a prezentace ve Stojanově gymnáziu a tradičně táhlo i ruční přepisování Bible.

Foto: Petr Marek, Právo

Slavnostní mši celebroval olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner.

Jedinečná však podle poutníků byla především atmosféra oslav. „Jsem nadšený. Ve Velehradě jsem byl už několikrát, ale na pouti poprvé. Je to tady úžasné. Rádi bychom jezdili pravidelně. Máme však malé děti. Uvidíme, jak nám to dovolí,“ řekl Právu Antonín Doležal z Vizovic, který dorazil s manželkou a dvěma ratolestmi.

„Jsme tady už minimálně po dvacáté a vždy celá rodina. Atmosféra je tady famózní,“ přidal se i Radislav Vymyslický z nedalekých Bílovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám