Hlavní obsah

Češi chystají unikátní projekt plavby na voru přes oceán

Právo, Ivan Orel

Doba pravých dobrodruhů, kteří chodí cestami nevyšlapanými, už téměř končí. Svět už není neprobádaným územím a větším uměním než někam dobrodružně vyrazit je sehnat na to peníze. Jsou ale výjimky, které potvrzují pravidlo.

Foto: Archív Jozefa Boháče

Jozef Boháč chystá unikátní projekt plavby na voru přes oceán.

Článek

Jednou z nich je Jozef Boháč, který chystá výjimečný projekt, o který se ještě nikdo nepokusil. Na voru chce přeplout Atlantik – z Portugalska až na Floridu.

„Slavný Nor Thor Heyerdahl plul Atlantikem na plavidlech z balzy nebo papyru. Ale na voru svázaném z několika kmenů to ze žádného kontinentu na kontinent zatím nikdo nedokázal,“ říká o svém záměru Boháč.

„Stačí šestnáct kmenů, pár chlapů a jeden oceán,“ dodal s nadsázkou o plavbě dlouhé několik tisíc kilometrů.

Původně celý nápad vzešel z hlavy několika studentů a Rudolfa Krautschneidra, jednoho z nejschopnějších českých námořních jachtařů. Boháč už dokonce pro Krautschneidra začal jeden vor stavět, ale pro neshody ohledně konstrukce se rozešli. Nyní si staví vor vlastní.

Vyplutí příští rok 

Dřevo na nový vor už Boháč má, smrkové kmeny pokácel letos na konci zimy v šumavských hvozdech. Stavět se bude v létě na Lipně, kde se také uskuteční zatěžkávací zkoušky a cvičné plavby. Když vše klapne, příští rok vyplouvá.

Dvaašedesátiletý Jozef Boháč není na moři žádným začátečníkem. Rodák z Trenčína postavil už jeden námořní katamarán, druhý se Stevem Lichtagem zrekonstruoval a upravil pro potápěče, plavil se na velkých plachetnicích.

Celá akce by měla vyjít asi na 400 tisíc korun. Vlastní stavba voru by neměla být dražší než 150 tisíc, zbytek zhltne vybavení, doprava a plavba samotná.

„Sponzorům se nebráním, ale nemíním nikomu lozit do zadku. To si raději na to vydělám sám se svojí posádkou,“ komentuje Boháč realitu dnešních expedic – lodě nebo auta polepené reklamami. „Chci ale vyzkoušet jeden z fenoménů dneška – crowdfunding,“ uvedl.

Posádka bude

Při crowdfundingu se na daný projekt skládají sami jeho příznivci. Na serveru, jako je například hithit.cz, se uvede cílová částka. Pokud se peníze sejdou, dárci dostanou odměnu a akce se uskuteční. Pokud ne, peníze se do koruny vrátí.

„Nabízím řadu odměn podle výše příspěvku. Například dřevořezný pohled, který pošlu při vyplutí. Nebo cestopisy a knihy svých přátel. Nebo možnost účastnit se zkušebních plaveb,“ řekl Boháč.

Tím narazil na problém posádky. „Zatím jsem na to celé sám. Ale mám zkušenosti, že ti správní lidi přijdou. Už se mi pár nadšenců přihlásilo, ale na moře se mnou vyrazí jen ten, kdo si to odmaká a s kým se samozřejmě snesu. Budeme na vodě několik měsíců a z voru nejde vystoupit,“ dodal s úsměvem.

Vzorem je Ingriš

A jak bude celé plavidlo vypadat? „V jednoduchosti je krása. Plovák tvoří 16 kmenů. Bude asi 12 metrů dlouhý a zhruba šest metrů široký. Vše spojím ocelovými lany. Nad tím bude plošina s nástavbou a dva stěžně. Jídlo, voda, naše věci, zkrátka úplně všechno bude v sudech. Na moři budeme několik měsíců,“ popsal Boháč svou vizi.

Od kmenů k plavbě je ale ještě dlouhá cesta a Boháč si to uvědomuje. Jako inspiraci a povzbuzení má proto jiného slavného českého cestovatele, Eduarda Ingriše. Ten se v 50. letech minulého století po vzoru Heyerdahla plavil na voru Tichým oceánem.

Ingrišův plán tenkrát vyšel, a stejně tak Boháč věří, že se mu povede i ten jeho. „Ingriš je mým velkým vzorem. Dokázal to on, dokážu to i já,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám