Hlavní obsah

Změna klimatu? Čekáme dobu ledovou, tvrdí vědci tentokrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Svět se dostává do fáze ochlazování, která bude trvat minimálně do poloviny tohoto století, domnívají se vědci, kteří se seznámili s expertní zprávou určenou pro Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). Ta popisuje zvýšení množství ledu v Arktidě a minulý týden unikla do britských médií.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Léto v Arktidě bylo letos chladné, což vedlo k tomu, že zaledněná plocha Severního ledového oceánu byla o 60 procent rozsáhlejší než ve stejném období v předchozím roce, konkrétně o zhruba milión a půl čtverečních kilometrů.

Na rozdíl od léta 2012, kdy bylo zaznamenáno rekordní tání, letos pokrývá souvislá ledová peřina o velikosti poloviny Evropy oblast od ostrovů Kanady k severnímu pobřeží Ruska, a to ještě nezačalo zimní mrznutí. Severozápadní zkratku z Atlantiku do Pacifiku tak po celý rok blokovaly ledové kry a řada plavidel kvůli tomu musela změnit trasu, píše britský deník The Daily Telegraph s odvoláním na zveřejněné dokumenty, které slouží jako podklady pro říjnové jednání IPCC.

Pokud se ukáže, že jsou údaje správné, bude to v rozporu s počítačovými modely poukazujícími na bezprostřední hrozbu katastrofálního oteplování.

Ještě před několika lety se očekávalo, že právě letos v létě by měla být Arktida zcela bez ledu, píše Telegraph. Výzkumníci však podle listu nyní připouštějí, že oproti původním předpovědím si „globální oteplování udělalo pauzu“.

IPCC má z 95 procent jasno, že za změnami je člověk

V sázce jsou přitom miliardy dolarů, které svět investuje do rozvoje zelených technologií, které mají snížit emise skleníkových plynů a omezit tak dopady klimatických změn.

IPCC má vydat zprávu ohledně globální změny klimatu v říjnu. Má obsahovat i hodnocení současného vývoje, který neodpovídá dřívějším predikcím. Vlády, které činnost IPCC financují, nyní podle uniklého dokumentu žádají, aby ve třísvazkové studii o vývoji světového klimatu bylo provedeno na 1500 změn s tím, že současný návrh nedostatečně vysvětluje právě tuto pauzu v růstu teplot.

Klíčové téma debaty je míra růstu teplot v závislosti na růstu emisí CO2 a určení souvislosti mezi nárůstem průměrné teploty na Zemi o 0,8 stupně Celsia za posledních 150 let s aktivitou člověka. IPCC je „z 95 procent přesvědčeno“, že globální oteplování je dílem člověka. V roce 2007 bylo toto přesvědčení 90procentní.

Někteří vědci předvídají dobu ledovou

Rostoucí přesvědčení IPCC o podílu člověka na růstu teplot na Zemi zpochybňuje například americká klimatoložka Judith Curryová. Tvrdí, že v akademické sféře naopak panuje „čím dál větší nejistota“. Dlouhodobé cykly v teplotách oceánů podle ní naznačují, že svět čeká podobné období jako v letech 1965 až 1975, kdy bylo možné sledovat trend ochlazování.

V souvislosti s tím někteří odborníci hovoří dokonce o příchodu doby ledové.

„Už teď se nacházíme v éře ochlazování, která podle mého názoru bude pokračovat následujících nejméně 15 let. Není pochyb o tom, že oteplování z 80. a 90. let skončilo,“ prohlásil profesor Anastasios Tsonis z univerzity v americkém Wisconsinu.

Jiní vědci nicméně poukazují na to, že ne všechny zaznamenané teplotní výkyvy lze vysvětlit střídáním přirozených cyklů. Podle Telegraphu chce IPCC dokázat, že i jeho klimatický model počítá s patnáctiletou pauzou v oteplování.

Reklama

Související články

Největší řeky světa vysychají

Hladiny některých nejdůležitějších řek na světě za posledních 50 let výrazně poklesly. Američtí vědci to spojují s oteplováním klimatu a upozornili, že to bude...

Výběr článků

Načítám