Hlavní obsah

Zápas s Brazílií volejbalisté dopředu nevzdávají

– MADRID
Novinky, Marek Burkert

Pokořili domácí reprezentaci i vřískající kotel v madridské hale. Po oduševnělém a nesmírně bojovném výkonu zastavili čeští reprezentanti španělský pokus o zvrat a vstoupili rázně mezi elitní volejbalovou společnost.

Článek

Domácí sestavu hecoval k vysněnému postupu do semifinále Světové ligy i šestičlenný soubor pohybově zcela nekoordinovaných španělských krásek, ale vše málo platné. V závěru čtvrtého setu se hal třásla v základech, jenže Čechy to nezlomilo.

"Kvůli takovým momentům přece hrajeme volejbal," smál se nejlepší hráč na palubovce Jakub Novotný, jehož levačka systematicky rozvracela španělskou obranu. "Ted mi to ještě moc nedochází, ale už před zápasem jsem byl pořádně nažhavený a strašně jsem věřil v náš úspěch." Po vyčerpávajícím boji cítil velkou únavu. "Dám si jedno pivko a pořádně se vyspím, abychom i Brazilcům ukázali, že už nejsme takoví pejskové."

Tie-break by byl horor

Po dvou úvodních sadách se zdálo, že úspěch se dostaví až nečekaně rychle, jenže riskující Španělé dokázali vzít Řerábkovým svěřencům třetí set a kousali do úplného závěru. "Vedli jsme ve třetí sadě 18:16 a ve čtvrté 22:18, jenže zase se potvrdilo, že nic není zadarmo," říkal zadýchaně Martin Lébl. "Každý takový náskok je strašně matoucí a stačí jediná chybička a rozplyne se."

V základní sestavě se objevil i smečař Marek Novotný, který s přehledem zvládl i duel s Řeckem. "Vítězné mužstvo se přece nemění a já jsem nadšený, že se zase povedlo vyhrát." Po třetí sadě mu ale nebylo do zpěvu, jenže věrný svým zásadám se snažil zachovat chladnou hlavu.

"Horší by bylo, kdyby nám vzali i čtvrtý set. Tie-break jsem si raději nepředstavoval, to by byl určitě horor. Řekli jsme si, že hru diktujeme my a převálcujeme je," tvrdil smečař působící ve francouzské lize."

Vyhrát jeden set, pak druhý, třetí...

I Petru Zapletalovi bylo jasné, že se zapsal do historie českého volejbalu. "Je to zážitek, který se už nemusí opakovat. Snad se ještě předvedeme i v závěrečných zápasech," věří nahrávač švýcarské Ženevy.

V sobotním semifinále nastoupí proti mistrům světa z Brazílie, předem se ale Češi nevzdávají. "Když vyhrajeme první set, můžeme vyhrát i druhý a pak třetí," má jasno Marek Novotný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výhra nad Řeky udržela volejbalisty ve hře

První výhru v madridském finálovém turnaji Světové ligy si čeští volejbalisté připsali proti Řecku. Gradujícím výkonem dokázali setřást psychickou zátěž úvodní...

Trpělivost se osvědčila, budou se jí držet

Popáté v letošní sezóně Světové ligy se čeští volejbalisté utkali s Řeckem. Madridským vítězstvím pak naklonili výsledkovou bilanci na svou stranu. "Věděli...

Výběr článků

Načítám