Hlavní obsah

V autě běžkyně Szabóové nalezen doping

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V autě rumunské běžkyně a olympijské vítězky Gabriely Szabóové, které zadrželi v úterý celníci na francouzsko-italské hranici, byli nalezeny zakázané podpůrné prostředky. Mezi podezřelými látkami byl mimo jiné actovegin, který maskující užití erythropoetinu, a hormon progesteron.

Foto: Josef Zajíc

Rozcestník u finské sauny. Počátek cesty.

Článek

Informace o nalezených prostředcích přinesla agentura SID. Olympijskou vítězku v běhu na 5000 metrů Szabóovou prý zpráva o zadržení auta a začátku vyšetřování těžce zasáhla a od úterý ani netrénovala.

Vůz řídil rodinný přítel, jenž vezl léky do tréninkového kempu rumunských atletů ve Font Romeu. Podle trenéra a manžela Szabóové Zsolta Gyongossyho byly ovšem medikamenty určeny pro jiné sportovce, kteří se zde společně připravují před letním mistrovství světa v Paříži.

Medikamenty poslal sportovní lékař

Léky vozem poslal lékař rumunské reprezentace Mioara Gonea. "Gabrielino auto jelo do Francie, tak jsem té příležitosti využil. Poslal jsem nějaké podpůrné prostředky, ale actovegin mezi nimi nebyl," bránil se v úterý Gonea.

Szabóová patřila na mistrovství světa v Edmontonu v roce 2001 mezi hlasité kritiky startu ruské vytrvalkyně Olgy Jegorovové. Ta mohla v Kanadě z rozhodnutí IIAF nastoupit, přestože měla dříve pozitivní test na EPO. Na pětikilometrové trati pak získala zlato.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám