Hlavní obsah

Ullrich v časovce stáhnul Armstrongův náskok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAP' DECOUVERTE

Německý cyklista Jan Ullrich vyhrál po skvělém výkonu časovku na Tour de France, když na vedoucího muže celkové klasifikace Američana Lance Armstronga najel přes půldruhé minuty.

Článek

Obhájce prvenství přesto udržel žlutý trikot lídra, ale před Ullrichem, který poskočil ze šesté příčky průběžného pořadí na druhou, vede už jen o 34 vteřin. Naději na celkové prvenství může dál hýčkat i včera třetí Vinokurov z Kazachstánu. Stříbrného z olympijské časovky v Sydney dělí od Armstronga 51 sekund.

Soupeři mu nestačili

Ullrich, vítěz Tour z roku 1997, vedl na všech mezičasech, už v polovině trati měl půlminutový náskok a ve stoupání před cílem ho ještě zvýraznil. Jako jediný zvládl trať s náročným profilem pod hodinu, průměrnou rychlostí přes 48 km/h.

"Byl jsem na časovku hodně dobře připraven a věřil si proti všem soupeřům. Tak báječný výsledek jsem snad ani nečekal, ale dodává mi sebedůvěru před cestou do Pyrenejí. Tam se zřejmě letošní Tour de France definitivně rozhodne," přiznal německý cyklista z týmu Bianchi, který loni nemohl jet kvůli dopinkovému trestu. Také včera jej už v sedm hodin ráno vzbudili dopinkoví komisaři, aby provedli kontrolu. Prošel jí, stejně jako dalších 41 cyklistů.

Na úzkých francouzských silničkách a při velkém horku pak slavil úspěch Ullrichův silový projev před švihovou jízdou amerického cyklisty. Čtyřnásobný vítěz nejprestižnějšího etapového závodu cyklistů Armstrong musel přijmout roli druhého muže v cíli.

"Němec byl nad mé síly, zvládl časovku skvěle, ale žlutý trikot mu v horách nedám," slíbil Američan ze stáje US Postal, avšak připustil, že boj o konečné vítězství může být ještě hodně zajímavý: "Teď nás čekají čtyři těžké dny v horách, naštěstí mám podporu silného týmu. Do cíle je daleko, Ullrich bude určitě největším soupeřem."

Češi zůstali na svém

V cíli měl dlouho nejrychlejší čas 35letý německý vicemistr v časovce Peschel, který však nemohl zamíchat celkovým pořadím, protože před startem etapy byl až na 152. místě. Nakonec mu patřila ve výsledcích souboje s choronometrem šestá pozice, když za sebou nechal i vítěze loňské časovky na Tour Kolumbijce Botera, jenž dojel desátý se ztrátou přesně pěti minut na Ulrricha.

Skvěle zvládl časovku i Španěl Zubeldia, což mu pomohlo k posunu z devátého místa celkově na pátou příčku, o níž se dělí shodným časem s krajanem Mayem, jenž tam klesl z bronzové pozice. Hrdina z Alp totiž ztratil včera na Ullricha 5:02 min a byl v cíli klasifikován až jedenáctý.

Oba čeští cyklisté zajeli výkon na hranici svých možností, od německého suveréna je dělilo shodně přes devět minut a v celkovém pořadí se pro ně moc nezměnilo, takže René Andrle je na 84. pozici a Pavel Padrnos o patnáct příček horší. Už dnes se peloton vydá znovu do hor, cyklisty během 13. etapy čeká i stoupání na 2001 metr vysoký vrchol Port de Pailheres.

TOUR DE FRANCE - 12. etapa
Gaillac - Cap' Découverte, časovka na 47 km
1. Ullrich (Něm.)58:32 min
2. Armstrong (USA)- 1:36
3. Vinokurov (Kaz.)- 2:06
4. Zubeldia (Šp.)- 2:40
5. Hamilton (USA)- 2:43
6. Peschel (Něm.)- 3:26
7. Millar (Brit.)- 3:55
8. Chaurreau (Šp.)- 4:01
9. Plaza (Šp.)- 4:37
10. Botero (Kol.)- 5:00
...
98. Andrle (ČR)- 9:15
109. Padrnos (ČR)- 9:38
Průběžné pořadí:
1. Armstrong (USA)50:16:45
2. Ullrich (Něm.)- 34
3. Vinokurov (Kaz.)- 51
4. Hamilton (USA)- 2:59
5. Zubeldia (Šp.)-4:29
6. Mayo (Šp.)
7. Mancebo (Šp.)- 5:01
8. Basso (It.)- 6:49
9. Menčov (Rus.)- 7:24
10. Moreau (Fr.)- 7:55
...
84. Andrle (ČR)-1:08:53
99. Padrnos (ČR)- 1:17:37

Reklama

Související témata:

Související články

Osobní strážce Andrle přišel o práci

Jede poprvé slavnou Tour, ale příliš si neužívá. Stejně jako celý tým ONCE Eroski je René Andrle z průběhu cyklistického závodu otrávený. Pondělní pád hlavní...

Beloki neví, kdy se znovu posadí na kolo

Čtyři hodiny ležel na operačním sále španělský cyklista Joseba Beloki. Lékaři v baskické Vitórii napravili zraněnému jezdci zlomeniny stehenní kosti a lokte...

Výběr článků

Načítám