Hlavní obsah

Tour: Vinokurov výrazně stáhl náskok Armstronga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOUDENVILLE-LE LOURON

Vítězství ve druhé pyrenejské a celkově čtrnácté etapě Tour de France ukořistil první z letošního Gira d'Italia Gilberto Simoni. Američan Lance Armstrong, usilující o páté vítězství v řadě, udržel v průběžném vedení náskok před Janem Ullrichem z Německa, na vedoucí dvojici se ale výrazně dotáhl Kazach Alexander Vinokurov.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Armstrong s Ullrichem dorazili do cíle společně ve čtyřčlenné skupince na kraji druhé desítky minutu a 24 sekund za vítězným Italem Simonim, německý cyklista tedy z 15sekundové ztráty, dělící jej od žlutého trikotu, neukrojil.

Vinokurov ztrácel před startem dnešní etapy na vedoucího Američana minutu a jednu sekundu, šestým místem však stáhl rozdíl na pouhých 18 sekund.

Simoni zvítězil po úniku na trase dlouhé 191,5 kilometru, na níž bylo šest stoupání, před Švýcarem Laurentem Dufauxem a Richardem Virenquem z Francie.

Armstrong se cítí lépe

Po unaveném projevu v minulých dnech vypadal Armstrong tentokrát ve větší pohodě. "Dneska jsem se cítil líp. Včera jsem měl trochu krizi po té katastrofě v časovce," přiznal, že v něm stále hlodá těžká prohra s Ullrichem v páteční etapě. "Důležitý bude zítřek, to bude má velká etapa," je přesvědčen Američan.

Simoni po úspěchu na Giru chtěl soupeřit s Armstrongem o prvenství na Tour, ale v alpských etapách hodně ztratil. Dnes si částečně spravil chuť. "Už ráno jsem si umínil, že vyhraji. Štěstí při mně dneska stálo," radoval se Ital, jenž na žlutý trikot ztrácí téměř hodinu a půl.

Jezdce sužuje vedro

Z pelotonu už odstoupilo přes 30 jezdců. Na podstatném úbytku se podepisuje především vedro, které závod provází. Většina účastníků se shodla, že tolik horkých dní na Tour nepamatují.

"Oslabuje to imunitní systém. Žaludeční problémy, které mají cyklisté po skončení třítýdenního závodu, mají nyní už po deseti dnech," komentoval situaci lékař týmu Telekom Lothar Heinrich.

V pondělí absolvují závodníci další horskou etapu z Bagneres-de-Bigorre do Luz-Ardiden, která měří 159,5 km.

TOUR DE FRANCE - 14. etapa
Saint-Girons - Loudenvielle-Le Louron, 191,5 km
1. Simoni (It.)5:31:52 hod
2. Dufaux (Švýc.)stejný čas
3. Virenque (Fr.)
4. Peron (It.)- 3 s
5. Bénéteau (Fr.)- 10
6. Vinokurov (Kaz.)- 41
7. Mayo (Šp.)
8. Zampieri (Švýc.)
9. Zubeldia (Šp.)- 1:24
10. Basso (It.)
11. Armstrong (USA)
12. Ullrich (Něm.)
...
64. Andrle (ČR)- 19:40
100. Padrnos (ČR)- 29:57
Průběžné pořadí:
1. Armstrong (USA)61:07:17
2. Ullrich (Něm.)- 15 s
3. Vinokurov (Kaz.)- 18
4. Zubeldia (Šp.)- 4:16
5. Mayo (Šp.)- 4:37
6. Basso (It.)- 7:01
7. Hamilton (USA)- 7:32
8. Mancebo (Šp.)-10:09
9. Moreau (Fr.)- 10:09
10. Sastre (Šp.)- 12:40
...
77. Andrle (ČR)- 1:51:30
96. Padrnos (ČR)- 2:10:31

Reklama

Související témata:

Související články

Beloki neví, kdy se znovu posadí na kolo

Čtyři hodiny ležel na operačním sále španělský cyklista Joseba Beloki. Lékaři v baskické Vitórii napravili zraněnému jezdci zlomeniny stehenní kosti a lokte...

Tour: Armstrong šetřil síly na časovku

Jedenáctou etapu, kterou peloton načal druhou polovinu proslulé Tour de France, vyhrál Juan Antonio Flecha. Španěl narozený v Argentině se dočkal se při svém...

Výběr článků

Načítám