Hlavní obsah

Svorada se soustředí na Giro

Novinky, Čestmír Folk
BRNO

Čtyřikrát už letos zdravil diváky po projetí cílem etapy z nejvyššího stupně vítězů. Profesionálnímu cyklistovi Jánu Svoradovi z italské stáje Lampre, nejlepšímu českému silničáři posledních let, vstup do nové sezóny náramně vyšel.

Článek

V únoru vyhrál úvodní etapu závodu Kolem Rhodosu, další prvenství slavil začátkem března ve španělské Murcii, kde na pásce přespurtoval německou hvězdu Zabela.

Prozatím naposledy triumfoval v Itálii v závodě Coppi e Bartali. Během jediného dne se radoval hned ze dvou vítězství. Dopoledne vyhrál úvodní etapu v ulicích Riccione a s kolegy z týmu Lampre byl po obědě nejlepší i v následné časovce družstev.

Před lety začal ještě lépe

"Začátek roku je to parádní. Jen jednou jsem zažil lepší. Před pár lety jsem se v první části sezóny těšil z etapových vavřínů dokonce sedmkrát," zavzpomínal Svorada.

Cení si také výsledku z tradičního klání z Milána do San Rema, které otevřelo nový ročník Světového poháru. Na téměř třistakilometrové trati obsadil stejně jako loni osmou příčku. "Mohlo to být i lepší. Ve spurtu mně už ale trochu docházely síly," přiznal.

Za vrchol sezóny považuje účast na prestižním květnovém Giro d"Italia. "Věřím, že budu v dobré formě a do nominace Lampre se dostanu. Náš tým letos přikládá tomuto závodu velikou důležitost," prozradil.

Pozvánku na slavnou Tour de France totiž cyklisté italské stáje nedostali. "Pouze jediné místo nás dělí od skupiny družstev, která si právo startu vyjezdila. Dodatečné pozvání nám ale asi nehrozí. Kvůli tomu, že v našem týmu zůstal Litevec Rumšas, jenž byl loni se svou manželkou zapleten v dopingové aféře, nejsme nyní ve Francii vítanými hosty," ví Svorada.

Kvůli dopingu odcházejí sponzoři

Dopingové skandály se odrazily také v ekonomickém zajištění nejlepších světových cyklistických týmů. I Lampre opustil jeden ze dvou hlavních sponzorů.

"Na výplatních páskách jsme to však naštěstí příliš nepoznali. Úbytek financí neodnesl ani žádný ze závodníků. V družstvu nás zůstává kolem dvaadvaceti. Doplatili na něj ale někteří z lidí, kteří se nám starají o veškerý servis. Pár jich už přišlo o práci."

To, že si letos nezopakuje báječnou atmosféru Tour, Svoradu trochu zlobí: "Nic s tím ale nenadělám. Utěšuji se, že aspoň budu mít konečně o prázdninách víc volného času. Vybudou mi tak v létě i chvíle na lenošení, během nichž budu moci popřemýšlet, zda se porvu o účast na říjnovém MS v Kanadě."

"Letos se šampionát pojede na kopcovité trati, která bude na rozdíl od loňska vyhovovat spíš vrchařům. Pokud bych se ale cítil v dobré formě a věděl, že budu schopen některému z reprezentačních kolegů pomoci k solidnímu umístění, rozhodně bych nominaci neodmítl," slibuje Svorada.

Zimu přímo nesnáší

Přestože v létě oslaví už pětatřicet roků, s kolem se v dohledné době ještě loučit nehodlá. "Žádné problémy, které by souvisely s přibývajícím věkem, jsem prozatím nezaznamenal. Naopak v můj prospěch teď hovoří zkušenosti. Pomáhají mi zbavovat se nervozity, kterou jsem před lety občas při důležitých závodech pociťoval," vysvětluje. 

"Jedna věc mě ale dokáže pořádně rozladit úplně stejně jako před léty. Nerad totiž závodím v chladném počasí. Mráz a sníh mě pokaždé přivedou téměř k nepříčetnosti," prozradil na sebe Svorada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám