Hlavní obsah

Sparťan Kincl přišel a rozhodl derby se Slavií

Novinky, Karel Felt, Ivo Urban
PRAHA

Po první půli se v sobotu sparťané třásli strachy, protože to mohlo být 0:3, kdyby Adauto a dvakrát T. Došek dokázali vyzrát na čaroděje mezi tyčemi Blažka. Ve druhé naopak zaplněná Letná skandovala: "Mistři! Mistři" a na slávisty: "Věčně druzí!"

Foto: Leona Roháčková

Tomáš Kočko a Orchestr - světová muzika inspirovaná moravskou tradiční hudbou. Označována je také jako beskydské Chifteans či moravské Jethro Tull.

Článek

Góly Kincla a Juna rozhodly o tom, že se stala vítězem celkově 257. derby, 143. ligového a 20. v samostatné české soutěži. Na sedm bodů se tak odpoutala v čele tabulky od Slavie.

"Do konce ligy je ještě daleko, ale pravdou také je, že bychom se o prvenství mohli připravit jen vlastními chybami. Slavia na ně musí čekat," poznamenal kouč Sparty Jiří Kotrba. Jeho slávistický protějšek Miroslav Beránek nazval věci bez obalu pravým jménem: "O titulu je rozhodnuto. Sparta by musel ztratit osm bodů a my bychom museli všechno vyhrát. To nevidím reálně, proto se soustředíme na udržení druhého místa v tabulce a obhajobu domácího poháru."

Píchli do vosího hnízda

Fotbalový život nabízí až neskutečné paradoxy. Ve středu, po pohárovém osmifinále s Českými Budějovicemi, byl Marek Kincl na odpis. Po zdrcující kritice ve sdělovacích prostředcích by si hladový pes od něj kůrku nevzal. V sobotu byl králem Letné a největším sparťanským hrdinou. Zapsal si totiž nejen svůj jubilejní padesátý ligový gól, ale ve statistikách má i asistenci, a to nastoupil až po šestašedesáti minutách. Právě on rozhodl derby.

"Přišel v pravou chvíli a moc nám pomohl. Marek Kincl a Jarda Blažek byli našimi největšími osobnostmi zápasu. Dřeli jsme všichni, chtěli jsme nejen porazit Slavii, ale odčinit i tu středeční ostudu. Kritika, která se na nás snesla, nám spíš pomohla. Vyburcovala nás, bylo to jako píchnutí do vosího hnízda. Osobně se z výhry v derby pražských S raduji poprvé, a to jsem hrál už čtvrté," říkal spokojeně sparťanský kapitán Karel Poborský a k derby ještě dodal: "Po první půli jsme si řekli, že takhle hrát nemůžeme. Změnili jsme trochu styl i taktiku a vyšlo to. Na oslavu titulu je ale ještě dost času."

Blažek bavil diváky

Spartu podržel v první půli gólman Jaromír Blažek. Zlikvidoval dvě stoprocentní šance Tomáše Doška a jednu Adauta. "Do zápasu jsem šel v pohodě, což se projevilo i při těch šancích. Měl jsem pochopitelně také štěstí, ale to mít v takové situaci prostě musíte. Oba byli proti mně ve výhodě," přiznal jeden z hrdinů sobotního zápasu. Sám si v závěru dovolil žonglování s míčem, kterým roztleskal hlediště. "To bylo pro diváky. Pomohli nám, tak jsem je chtěl pobavit. Vedli jsme a potřebovali podržet míč. Trochu jsem si sním pohrál," usmíval se gólman.

Tomáš Jun dřel většinu zápasu na hrotu útoku sám a nakonec pečetil vítězství Sparty. "Toho gólu si moc cením, povedl se mi a ještě to bylo v derby. Dostal jsem od Marka Kincla perfektní míč, nic jiného se s ním nedalo dělat, než dát gól. Měl jsem za zády obránce, tak jsem to napálil z otočky přes hlavu. Spadlo to tam perfektně," liboval si.

Smutný hrdina T. Došek

Smutným hrdinou ve slávistickém týmu byl útočník Tomáš Došek, jinak nejlepší střelec červenobílých. V sobotu však vyšel naprázdno, dvakrát se musel sklonit před umem sparťanského brankáře Jaromíra Blažka. "Při té první šanci jsem dostával polovysoký míč a bral jsem ho z voleje. Kdyby to šlo po zemi, mohl jsem s tím něco udělat, ale takhle jsem musel vystřelit bez přípravy. Bláža výborně přečetl situaci, vyběhl proti mně, zmenšil mi úhel a skvěle to chytil," popisoval svou první příležitost Tomáš Došek. Ještě víc ho mrzela ta druhá, Blažek jeho první střelu jen vyrazil, ležel na zemi a před slávistickýZm kanonýrem se otvírala celá brána. "Nechápu jak jsem to mohl udělat, z malého vápna jsem přestřelil."

I na tváři kapitána Slavie Richarda Dostálka, který si obvykle zachovává nadhled, se zračilo zklamání. Také on viděl příčinu porážky v neproměněných příležitostech v první půli.

"Takové šance jsme si nevypracovali ani proti Budějovicím a dali jsme šest gólů. Byly to opravdu stoprocentní příležitosti a když jsme ani z jedné nedali gól, Sparta nás potrestala," řekl a připomenul že slávisty v tomto zápase provázela i smůla: "Adauto dělal sparťanské obraně dost starosti, ale po půlhodině se zranil. Místo něho přišel na hřiště Radek Bejbl a taky se zranil a znovu se muselo měnit rozestavění. Radek to na levé straně dobře uzavřel, Sionko se tam neprosazoval. Když odešel, tak se ten prostor trochu otevřel, ale nemůžeme říct, že to byla chyba Tomáše Hrdličky, který ho nahradil. Ty dva góly, které jsme dostaly, padaly po jiných chybách," hodnotil utkání Dostálek.

Už je rozhodnuto

Fotbalisté Slavie vůbec opuštěli stadión na Letné smutní a zklamaní. Uvědomovali si, že sen o titulu se jim rozplývá. "Sparta má teď sedmibodový náskok, ten už si pohlídá, o titulu je rozhodnuto," uznal Radek Bejbl, který vystřídal už v první půli zraněného Adauta a po čtvrthodině druhého poločasu musel s naraženým svalem sám odstoupit.

Slávisty mrzelo především to, že měli úspěch na dosah a přesto si ho nechali proklouznout mezi prsty. "Kromě první čtvrthodiny jsme byli celý první poločas lepší, připravili jsme si tři čtyři gólové šance, ale ani jednu jsme neproměnili," litoval Karel Piták a pokračoval: "I druhý poločas jsme začali dobře, věřili jsme, že branku dáme, ale pak jsme dostali hloupý gól a už jsme se nezvedli."

Také Patrik Gedeon se s prohrou těžko smiřoval: "Myslím, že jsme hráli dobrý fotbal, třikrát jsme byli sami před brankou ale gól jsme nedali. Asi nám chyběl klid v koncovce. Sparta je silná v tom, že se jí nemusí moc dařit a přesto vyhraje."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám