Hlavní obsah

Sparta si po roce další kolaps nepřipouští

Novinky, Viktor Nosek (Skopje)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SKOPJE

Oproštěn od myšlenek na rok starý výbuch s Genkem dorazil tým fotbalistů Sparty do Makedonie. V kotli stadiónu Vardaru Skopje a před bláznivými fandy má český mistr učinit ve středu večer první krok do základní skupiny toužebně vyhlížené soutěže vyvolených - Ligy mistrů.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Pro Spartu nastává okamžik pravdy - 3. předkolo Champions League. Za ním stojí brána očekávaného úspěchu, nebo rok po vyřazení od belgického Genku další průšvih. Bude mít milióny, nebo spadne do málo lukrativního Poháru UEFA. Byla by to pro klub obrovská rána, sportovní i ekonomická. Že by si však někdo z týmu toto připustil? Ani omylem.

:. ANKETA
Slavia v úterním duelu s Vigem selhala. Spraví českým fanouškům chuť její věčný rival Sparta? Hlasujte na konci článku.

Liga mistrů ve sbírce trenéra Kotrby chybí

Sebevědomí sálá ze všech na všechny strany. A to i přesto, že Sparta není zrovna v oslnivé formě. Hlavně v útoku to skřípe. "Co pro mě může být v trenérské kariéře víc než Liga mistrů? Nic víc kromě reprezentace neexistuje. A v mojí soukromé sbírce chybí," říká kouč Jiří Kotrba, jenž dnes povede Spartu v nejprestižnější evropské klubové soutěži poprvé.

Proti Skopje by neměla zaváhat, říká se a všichni to čekají. I Kotrba nad touto otázkou kýve hlavou, z role favorita se nevymlouvá. Jenže CSKA Moskva by mohl o Vardaru vyprávět... Po šokující porážce 1:2 doma a remíze 1:1 před týdnem v Makedonii potupně skončil.

"Vardar je možná méně zvučný než CSKA, ale podřídil vše tomu, aby postoupil. To se mi na něm strašně líbilo. Když vpředu propadli, všichni sprintovali zpět bránit. V touze uspět byli zkrátka lepší než Moskvané," vykládal Kotrba, který s sebou dokonce vzal jednadvacetičlenný kádr.

V Praze zůstali pouze 'odstrčení' Pergl, Labant a zraněný Baranek. Cestoval i Lukáš Zelenka a kouč nevyloučil, že záložníka už v průběhu důležitého prvního zápasu využije.

O Genku nepadlo ani jediné slovo

Ve Skopji, kde vládne stejné parno jako v Čechách, přistál speciál po hodině a čtyřiceti minutách ve vzduchu ve dvě po poledni. K lehkému, necelou hodinku trvajícímu tréninku vyběhli hráči až v osm večer. Napětí ovšem už přiznávali.

"Všichni víme, že nic moc napravovat se nedá," děsil komplikací Patrik Ježek. On i další zažijí v Lize mistrů premiéru. A rozhodně nechtějí dopadnout jako pamětníci loňského vyřazení s Genkem, kdy se sparťané poprvé od sezóny 1998/99 (tehdy vypadli s Dynamem Kyjev) do nejprestižnější pohárové soutěže nedostali. Se slabým Genkem prohráli venku v době nejhorších povodní 0:2, doma jim už vítězství 4:2 nestačilo.

"O Genku nepadlo jediné slovo," ujišťoval ještě před odletem z Prahy Karel Poborský a kvapem se chtěl novinářů zbavit: "Ještě bych rád stihl kávu..." Právě letenský kapitán už ve Skopji byl. V únoru 2001 zde sehrál přátelské utkání s reprezentací. Zápas skončil 1:1.

Kotrba tým připravoval na to, že soupeř hraje s pěti záložníky a střed hřiště bude hodně zhuštěný. Sestavu prozradit nechtěl. "Přemýšlíme o jedné změně proti Příbrami," přiznal pak přece jen. Hovořil o emocích, které zavládly po posledním utkání. "Záznam na Primě ukázal, že Gluščevič v ofsajdu nebyl," tvrdil, ale jinak se ke kritickému momentu zápasu s Příbramí vracet nechtěl. Přesto své svěřence upozornil, aby se vyvarovali případných strkanic, jako předvedl Poborský se Sieglem. Taková červená karta by mohla být osudová. "Všichni musí potlačit své ego, rozhodovat mohou maličkosti. I nespravedlnost musíme překousnout a jet dál."

Pravděpodobné sestavy
Skopje: Zekir - Venglinovski, Anyanviu, Georgijevski - Vrankovič, Groždanovski, Trajčev, Doševski, Ristovski, Zacharevski - Oliveira.
Sparta: Blažek - Petráš, Johana, Hübschman, Poledica - Poborský, Kováč, Němec, Ježek - Sionko, Gluščevič.
Utkání začíná ve 20.00 h, řídí ho Nor Hauge a vysílá ČT2. Odveta je na programu za 2 týdny.

Anketa

Slavia v úterním duelu s Vigem selhala. Spraví českým fanouškům chuť její věčný rival Sparta?
Sparta jasně vyhraje
17,7 %
Sparta vyhraje, ale bude to těsné
47,3 %
čekám remízu
16,8 %
Sparta prohraje
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 531 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Skopje nesmíme podcenit, uvědomuje si Kotrba

Se zajímavými poznatky se vrátil ze Skopje trenér fotbalistů Sparty Jiří Kotrba. Vyřazení CSKA Moskva (1:2 a 1:1) s Jiřím Jarošíkem v sestavě si přál,...

Slavia zkusí zlomit prokletí, jde na Vigo

Zlomit prokletí touží Slavia. Na čtvrtý pokus hodlá proklouznout do Ligy mistrů. V úterý od 21.30 h ji ve Vigu čeká první utkání třetího, posledního předkola....

Výběr článků

Načítám