Hlavní obsah

Sosenka drží druhou příčku na Závodu míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZELENÁ HORA

Dánský cyklista Thomas Bruun Eriksen ze stáje Team CSC zvítězil v páté etapě Závodu míru v délce 212,8 km z Jaworu do Zelené Hory. V celkové klasifikaci zvýšil Němec Steffen Wesemann díky třísekundové bonifikaci za vyhranou prémii svůj náskok před Ondřejem Sosenkou na deset sekund.

Foto: Pavel Ovsík
Článek

"Asi si není jistý, když riskoval pro tři sekundy. Stále si myslím, že se rozhodne v Klingenthalu," komentoval český jezdec počínání svého soka, jenž usiluje o rekordní pátý triumf v závodu.

Etapa byla druhou nejdelší v letošním ročníku. Na rovinatém profilu se mohli předvést jezdci z hlouby výsledkové listiny, kteří také šanci využili. Ve vedoucí skupině však nebyl žádný český závodník.

Tesař: Lademann tropí hlouposti

"S prací týmu jsem celkem spokojen z toho pohledu, že pro naše lídry jsme odvedli dobrou práci. Problém je však v tom, že v první skupině nikdo od nás nebyl," zhodnotil etapu kapitán eD'system-ZVVZ Lubor Tesař.

"Lademann jako vždy dělal blbosti, odjížděl sám v nevhodných chvílích. Nastoupil třeba, když zastavil na potřebu žlutý Wesemann a pak vypadáme hodně blbě. Naštěstí už to pochopil," dodal Tesař.

Asi po dvaceti kilometrech odjela dvojice Ordowski a Eriksen, které za dalších 30 kilometrů dostihli Grabsch, Klimenko z Ukrajiny, Schleck z Lucemburska a Polák Rosolinski.

Ostatní zůstávali v klidu a náskok uprchlíků rychle narostl až k deseti minutách na 100. kilometru. V tu chvíli zrychlili hlavně jezdci eD'system-ZVVZ a Saturnu a z náskoku začalo ubývat.

Sosenka se obává "manifestačních" etap

Přesto ještě při vjezdu do cílového města měla skupina k dobru přes pět minut, na třech čtyřkilometrových okruzích z něj však ztratila polovinu. K dlouhému spurtu nastoupil Eriksen a přestože na něj němečtí jezdci dotírali, prvenství uhájil. Ve druhé skupině spurtoval jako třetí a celkově devátý Michal Přecechtěl z eD'system- ZVVZ.

Sosenka dojel v poklidu ve skupině. "Ujela skupina, jejíž složení prakticky všem vyhovovalo. Závodit se začalo až v závěru a mám strach, aby se další dvě rovinaté etapy nejely spíš manifestačně," řekl celkově druhý jezdec.

Výsledky - 5. etapa
Jawor - Zelená Hora, 212,8 km
1. Eriksen (Dán./Team CSC)5:09:37 hod.
2. Grabsch (Něm.)
3. Ordowski (Něm.)
4. Klimenko (Ukr.)
5. Schleck (Luc.)
6. Rosolinski (Pol.)
7. Hondo (Něm.)
8. Zarebski (Pol.)
9. Přecechtěl (eD'system-ZVVZ)
10. Degano (It.)
39. Konečný (eD'system-ZVVZ)-2:38, 89
57. Sosenka (CCC Polsat)
61. Benčík (eD'system-ZVVZ)
66. Trkal (eD'system-ZVVZ)
79. Bucháček (JOKO Velamos)
Průběžné pořadí:
1. Wesemann (Něm./Telekom)21:32:47
2. Sosenka (ČR)-10
3. Poitschke (Něm.)-7:11
4. Piil (Dán.)-7:15
5. Piatek (Pol.)-7:16
6. Pinotti (It.)-7:19
7. Galinski (Pol.)-7:20
8. Konečný (ČR)
9. Heppner (Něm.)
10. Benčík (ČR)

Reklama

Související témata:

Související články

Závod míru pokračuje druhou etapou

Cyklistický Závod mír dnes pokračuje druhou etapou. Cyklisté o etapové vítězství bojují na trase Uničov - Opava dlouhé 155,4 km. Páteční úvodní etapu...

Závod míru: Sosenka ukázal Wesemannovi záda

Cyklista Ondřej Sosenka z polské prvodivizní stáje CCC Polsat zvítězil ve čtvrté etapě Závodu míru, vedoucí z Klodzka do Walbrzychu. Na trati dlouhé téměř 180...

Výběr článků

Načítám