Hlavní obsah

Šest Čechů pokračuje v boji o grandslam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

První vítězství mají za sebou Michal Tabara, Pavel Šnobel, Klára Koukalová, Barbora Strýcová, Sandra Kleinová a Alena Vašková v kvalifikaci na grandslamový turnaj Australian Open. Aby jejich jména figurovala i v losu hlavní soutěže začínající v pondělí, potřebují ještě dvakrát vyhrát.

Foto: Dana Smrčková

Náměstíčko se sochou vinaře zůstane zatím bez názvu.

Článek

Dvacetiletá Koukalová, trojka v kvalifikaci a 115. hráčka žebříčku, si ve dvou setech vyšlápla na Irku Kelly Ligganovou. Juniorská mistryně světa ve dvouhrách Strýcová potřebovala na postup přes Španělku Arantxu Parrovou tři sety, ale v závěrečném setu už na kurtu excelovala a nepovolila soupeřce ani game. Další česká reprezentantka Kleinová vyběhla s Britkou Lucií Ahlovou, stejně jako její kolegyně Vašková se Sophií Fergusonovou.

V mužské části pavouka si Šnobel poradil s domácím Chrisem Guccionem, také Tabara neměl příliš práce se Španělem Juanem Ginerem.

Osm tenistů vyřazeno

Zbylých osm českých tenistů v prvním kole kvalifikace neuspělo. Zuzana Ondrášková, v kvalifikaci nasazená jako dvanáctka, zaváhala v utkání se Sofií Arvidssonovou ze Švédska a přišla o naději na start v Melbourne Parku. Lenka Němečková a Olga Blahotová nestačily na domácí hráčky Christinu Wheelerovou, respektive Amandu Grahamovou. Renátě Voráčové zase vystavila stopku Maria Šarapovová z Ruska.

Petr Luxa sice proti Němci Davidu Prinosilovi uhrál jeden set, ale náskok promarnil, v druhé sadě mu dokonce zazpíval nepopulární "kanár". Tomáš Zíb překvapivě ve třech setech nestačil na Slimana Saoudiho z Francie, Otu Fukárka zase poslal z kola ven Američan Alex Bogomolov. Japonec Takao Suzuki byl nad síly Františka Čermáka, utkání dospělo do dramatického třetího setu, který pro sebe získal Asiat v poměru 8:6.

Populární Babsy pokračuje

Mezi ženami si suverénně počínala jednička kvalifikace, americká teenagerka, Ashley Harkleroadová, která během necelé hodiny vyběhla s Holanďankou Anouskjou Van Exelovou 6:4 a 6:1. Z dalších výsledků je zajímavá výhra Rakušanky Barbary Schwartzové nad Juko Jošidaovou z Japonska. Schwartzová, populární Babsy, nechyběla ani na jednom z tří předchozích Australian Open.

Ruska Lina Krasnorucká, která už se v minulosti vyšplhala na 34. místo žebříčku WTA, měla problémy s Riko Fudžiwarovou z Japonska a vyhrála až po boji 7:6 a 6:4. Přitom Krasnorucká již má bohaté zkušenosti z grandslamových bojů, vždyť před dvěma lety se probojovala do čtvrtfinále Roland Garros či čtvrtého kola Wimbledonu.

Kvalifikace, 1. kolo

Muži:

Tabara (ČR) - Giner (Šp.) 6:1, 6:3, Šnobel (ČR) - Guccione (Austr.) 6:3, 6:3, Saoudi (Fr.) - Zíb (19-ČR) 6:3, 2:6, 6:4, Bogomolov (USA) - Fukárek (ČR) 6:1, 6:1, Prinosil (Něm.) - Luxa (ČR) 4:6, 6:0, 6:3, Suzuki (13-Jap.) - Čermák (ČR) 7:5, 4:6, 8:6.

Ženy:

Koukalová (3-ČR) - Ligganová (Ir.) 6:4, 7:5, Strýcová (ČR) - Parraová (Šp.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:0, Kleinová (19-ČR) - Ahlová (Něm.) 7:5, 6:0, Vašková (ČR) - Fergusonová (Austr.) 6:0, 6:3, Arvidssonová (Švéd.) - Ondrášková (12-ČR) 6:1, 6:3, Wheelerová (Austr.) - Němečková (ČR) 6:3, 6:1, Grahameová (Austr.) - Blahotová (ČR) 6:4, 6:1, Šarapovová (Rus.) - Voráčová (10-ČR) 6:3, 7:5. 

Veteránka Kristie Boogertová z Nizozemí podlehla ve třech setech Kanaďance Marie-Eve Pelletierové. Boogertová přitom v Melbourne Parku v minulosti třikrát dokráčela až do třetího kola - v letech 1995, 1996 a 1997.

Reklama

Související články

Hewitta prý prohry nerozhodily

V Melbourne odpočítávají již jen dny do zahájení prvního grandslamu nové tenisové sezóny (13. ledna), ale miláček australského publika a světová jednička...

Výběr článků

Načítám