Hlavní obsah

Šéf F1 tvrdě kritizuje nový systém kvalifikace

– PRAHA
BBC, Pavel Novotný

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone vystoupil s ostrou kritikou systému kvalifikace, který byl zatím součástí dvou Velkých cen. Ecclestone označil souboje o postavení na startu za "příšerné" s tím, že vinou systému, kdy mají jezdci k dispozici jen jedno měřené kolo, ztratilo kvalifikační klání výrazně na zajímavosti.

Foto: Pavla Hlavatá

Martin Semerád v cíli Rally Krkonoše 2010

Článek

Podle nových regulí vyjíždí v kvalifikaci na trať vždy jeden vůz, pilot objede celkem tři okruhy, druhý je měřený. Mezi sobotní kvalifikací a závodem navíc stáje nesmějí doplňovat do monopostů palivo, takže o postavení na startu se utkávají vozy prakticky připravené pro nedělní klání.

Podle tohoto nařízení by měly mít pomalejší stáje možnost jet s menším množstvím paliva a vydobýt si, za cenu dřívějšího tankování ve vlastním závodu, lepší postavení na startovním roštu.

Ecclestone: vytratil se boj

Ecclestone se ale po australské a malajské Velké ceně domnívá, že starý systém, kdy na kvalifikaci byla vyhrazena jedna hodina a každý jezdec mohl absolvovat 12 okruhů, byl divácky mnohem zajímavější. "Nový systém je totálně nudný, nejen pro diváky, ale i pro samotné piloty," řekl brazilské agentuře Agencia Estado.

"Jen si to představte: odjedete předepsané jedno kolo a pak jen čekáte, jak si povedou ostatní," pokračoval Eccletone. "Podle modelu, který platil ještě loni, mohli jezdci o postavení na startu skutečně bojovat. Letos o tuto možnost přišli,"dodal.

Mosley změny neočekává

Předseda Mezinárodní automobilové asociace (FIA) Max Mosley je ale zcela opačného názoru. Podle něj zavedení nových pravidel formule 1 přineslo očekávaný efekt: tedy zvýšení atraktivity závodů a větší vyrovnanost mezi stájemi.

Po Velké ceně Brazílie na začátku dubna se dopad nových řádů bude projednávat na setkání představitelů všech stájí a vedení FIA, kde by chtěl Ecclestone případné změny kvalifikace navrhnout.

Mosley ovšem neočekává, že by mělo dojít k zásadním změnám pravidel. "Pokud přistoupíme k dílčím úpravám, bude se jednat jen o procedurální změny, k významnějším úpravám bych nerad přistupoval," zmrazil šéf FIA Ecclestonovy naděje.

Ten se však nehodlá vzdát. "Stávající systém kvalifikace je vážně hrozný. Podle mě to jednou musí pochopit i ostatní a pak snad k úpravám dojde. A čím dřív to bude, tím lépe," neztrácí naději šéf formule 1. "Situace je úplně stejná, jako když vám doktor předepíše lék, který nezabere. Aby vás vyléčil, musí vám zákonitě předepsat něco jiného," zakončil Ecclestone. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám