Hlavní obsah

Riziko je velké, vědí fotbalové kluby

PRAHA

Co dělají fotbalové kluby pro to, aby předešly podobnému excesu svých příznivců, který v sobotu předčasně ukončil 'malé' pražské derby mezi Bohemians a Spartou? "Pravidelně pořádáme setkání fanoušků s vedením. Vždycky se však může najít člověk, který zkratkovitým jednáním dlouhou spolupráci zničí," notuje si většina tuzemských celků.

Foto: Soňa Chloupková

Služba zvláštního režimu a odlehčovací služby v Palackého ul.

Článek

Zástupci mužstev a příznivců se na různých besedách snaží hledat společné cesty, jak svému mužstvu pomoci. Pravidelný a těsný kontakt se svými fanoušky udržuje vedení pražské Sparty. Její fanklub je s 60 pobočkami největší v republice. Obě strany utužují vzájemné vztahy především při pravidelných setkáních, která se konají buď přímo na sparťanském stadionu, nebo v některé z poboček fanklubu. "Setkání se koná většinou jednou měsíčně a s fanoušky se scházejí představitelé vedení klubu, ale i hráči a trenéři prvního týmu," řekla tisková mluvčí Sparty Lenka Raková. "Probírají se zde především všechny aktuální otázky a problémy. Většinou jde o přínosné diskuse, nejde o žádné házení klacků pod nohy," nastínila.

Naopak Bohemians, druhý z celků zainteresovaných v sobotní blamáži, žádné pravidelné schůzky s fanoušky nepořádali. "Ale když bylo potřeba něco vyřešit, tak jsme se vždy sešli," poznamenal sekretář pražského celku Radek Chadima. "Do soboty jsme s fanoušky žádné problémy vůbec neměli," dodal.

Slavia zakládá fanklub

Praxe podobná té letenské funguje i v pražské Slavii. "Základní jsou pro nás pravidelná setkání s fanoušky, od těch starších až po tvrdší jádro. Z mého pohledu je velmi pozitivní, že s těmi, kteří přijdou, jsme se byli vždy schopni domluvit," uvedl tiskový mluvčí Slavie Jiří Vrba.

"Všechny negativní jevy však zachytit nelze. Vždycky se zřejmě najde nějaký jedinec, který dobrou komunikaci může pokazit, a ta se pak zpět špatně navazuje. Zakládáme nyní fanklub SK Slavia Praha a ten by měl právě organizovat činnost příznivců," řekl dále Vrba.

Velmi dobré vztahy se svými příznivci si pochvalují i tepličtí funkcionáři. Klub přátel teplického fotbalu, jak se sdružení místních fanoušků jmenuje, se s vedením schází většinou před každým domácím zápasem. "Ale v kontaktu jsme prakticky neustále. Když je potřeba něco vyřešit, tak se sejdeme a na problému společně pracujeme. Vzájemné velmi dobré vztahy situaci oběma stranám dost ulehčují. S našimi fanoušky nemáme vůbec žádné problémy," těší se teplický tiskový mluvčí Rudolf Řepka.

V Baníku dvakrát za rok

Brněnský 1. FC pořádá každoročně setkání se svými příznivci, kteří mají možnost vyjádřit své názory i v diskusním fóru na internetových stránkách klubu. "Chceme a musíme mít se svými příznivci kontakt. Ovšem vyloučit výtržnosti se navzdory této práci nedá, neboť do hlediště chodí různé skupinky příznivců," prohlásil sekretář brněnského klubu Radek Bělák.

Přibližně dvakrát za rok, před začátkem a po skončení sezóny, se s fanoušky scházejí hráči a vedení ostravského Baníku. "Takové schůzky pořádáme poslední dva roky, vycházíme si vstříc jak to jde," nastínil sekretář Baníku Libor Radimec. "Možná i to přispělo k tomu, že se naše vzájemné vztahy zlepšily. Každopádně se teď fanoušci Baníku umoudřili a jejich chování je lepší než před lety," pravil Radimec.

V Blšanech bez plotů

Jen minimálně se s fanoušky scházejí funkcionáři Chmelu Blšany. "Máme výhodu v tom, že mezi našimi příznivci nejsou žádní rowdies, k nám chodí lidé na trochu jiné úrovni. O to máme úlohu jednodušší. Na druhou stranu nemůžeme vědět, kdo přijede z fanoušků soupeře. Proto třeba před krizovými zápasy, jako se Spartou či Ostravou, máme speciální schůzky s pořadateli a policií," řekl tiskový mluvčí klubu Jaroslav Kolář.

Podle něj je blšanský stadion od ledna 2002 zcela specifický. "V rámci projektu stadiony 2003 jsme odstranili zábrany a neexistuje vlastně žádná bariéra mezi hráči a diváky. Stále však pracujeme jak s pořadateli, tak s bezpečnostní službou. Tito lidé odvádějí dobrou práci, sledují diváky, ale jsme si vědomi, že riziko je veliké," prohlásil mluvčí. "Když nějaký člověk připraví podobný exces, jaký byl k vidění v sobotu na Bohemians, nelze tomu podle mého názoru zabránit ani na takových stadionech, jaké jsou v Teplicích či na Spartě," dodal varovně Kolář.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražské derby skončilo napadením čárového

Pražské derby mezi Bohemians a Spartou neskončilo oslavou titulu Letenských, ale skandálem. Sparta sice vedla v Ďolíčku 2:1, což by jí zajišťovalo mistrovský...

Fotbalový svaz musí začít jednat

Asistent rozhodčího je nejdříve zasažen pivní salvou, pak tři 'fanoušci' přelézají plot a před zraky pořadatele a za nečinnosti policie si jdou se sudím...

Výběr článků

Načítám