Hlavní obsah

Rakouský kouč sáhl při nominaci i do druhé ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Trenér rakouských fotbalistů Hans Krankl patřil v sedmdesátých letech k obávaným světovým kanonýrům, ovšem mezi svými následovníky hledá elitního střelce marně. Proto v nouzi zařadil do nominace na kvalifikační zápas s Českem (2. dubna) čtyřiatřicetiletého veterána Andrease Herzoga z vídeňského Rapidu.

Foto: DebRA
Článek

Herzog je rakouským rekordmanem, odehrál stovku mezistátních zápasů, ale je spíše znám jako tvůrce hry. Přesto 26 gólů v národním dresu hovoří jasnou řečí. Ofenzivní kvality však současnému Rakousku opravdu velmi chybí. Poté, co se Ivica Vastic odstěhoval do Japonska a Muhammet Akagünduz si zlomil ruku, zbyl Rakušanům jen jediný útočník - Roman Wallner z Rapidu. A to je zoufale málo... Dres proto může obléci reprezentační zajíc Roland Kollman z GAK Štýrský Hradec.

Hlava ale kouče nebolí jen kvůli útoku. Problémy se totiž kupí i v brance. Stálice Alexander Manninger z AC Turín, jenž odchytal celou podzimní kvalifikaci, má pochroumané rameno. A kdo zbývá? Thomas Mandl z Austrie Vídeň, který má na kontě pouhý poločas v přátelském utkání s Norskem a naprostý zelenáč Helge Payer z Rapidu.

Brazilec zůstane doma

Ve zcela novém složení vyběhne na letenský trávník obrana. V zadních řadách chybí nejen nejzkušenější zadák Michael Baur (Hamburk), ale také Ernst Dospel a Martin Hiden, kteří také odehráli celou podzimní část kvalifikace. O tom, že Krankl skutečně nemá kam sáhnout, svědčí nominace záložníka Dietmara Kühbauera, který v reprezentaci absentuje už půldruhého roku a momentálně nastupuje jen ve druhé lize! Dvaadvacetiletého brazilského středopolaře s rakouským pasem Adrianinha, o jehož povolání se ve Vídni hodně diskutovalo, Krankl nakonec nepozval.

Krankl přiznal, že měl se sestavením mužstva velké problémy. "Byla to určitě nejtěžší nominace za dobu, co jsem u mužstva," řekl rakouský kouč, který usedl na lavičku na začátku loňského roku. "Kdybych měl pozvat jen hráče, kteří jsou opravdu ve formě, pak by na srazu byli čtyři trenéři a dva fotbalisté," mračil se trenér, v jehož nominaci se tak ocitla hned pětice úplných nováčků.

Generálka s Řeckem

Rakušané ještě letos žádný mezistátní zápas nehráli a absolvovali jen pětidenní soustředění v italském Covercianu. Generálku před cestou do Prahy absolvují 26. března ve Štýrském Hradci proti Řecku.

Rakouská nominace
Brankáři
Thomas MandlAustria Vídeň1/0
Helge PayerRapid Vídeň0/0
Obránci
Anton EhmannGAK Graz1/0
Thomas FlögelAustria Vídeň29/3
Mario HieblingerFC Klagenfurt0/0
Emanuel PogatetzAarau (Švýc.)2/0
Paul ScharnerAustria Vídeň4/0
Martin StranzlMnichov 1860 (Něm.)8/0
Záložníci
Rene AufhauserGAK Graz8/1
Harald CernyMnichov 186044/3
Andreas IvanschitzRapid Vídeň0/0
Markus KatzerAdmira Mödling0/0
Bozo KovacevicSV Pasching1/0
Dietmar KühbauerSV Mattersburg47/5
Markus SchoppBrescia (It.)38/1
Michael WagnerAustria Vídeň4/0
Markus WeissenbergerMnichov 186018/1
Útočníci
Andreas HerzogRapid Vídeň100/26
Roland KollmannGAK Graz0/0
Roman WallnerRapid Vídeň12/3

Za jménem hráče je klub, v lomítku počet reprezentačních utkání a gólů.

Reklama

Související články

Do kvalifikace na ME jdou všechny opory

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner oznámil nominaci na kvalifikační zápasy s Nizozemím a Rakouskem. V kádru, který bude hrát o postup na ME, nechybí...

Výběr článků

Načítám