Hlavní obsah

Räikkönen odstartuje premiérově z první pozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÜRBURGRING

Poprvé v kariéře se postaví finský pilot Kimi Räikkönen na nejvýhodnější místo na startovním roštu v závodu vozů formule 1. Na Nürburgringu vyhrál Seveřan s mclarenem kvalifikaci na Velkou cenu Evropy o pouhých 32 tisícin sekundy před Michaelem Schumacherem ze stáje Ferrari.

Foto: Marek Velebný

hudební skupina Klobouk dolů

Článek

Pětinásobný světový šampión přitom bude na domácí půdě hájit tříbodové vedení v seriálu právě před Räikkönenem. 'Stříbrný šíp' vyrazí do závodu z pole position poprvé od Monaka 2001.

Druhý muž průběžného pořadí si spravil chuť po předchozí Velké ceně Kanady, kde nadějně rozjeté kvalifikační kolo nedokončil a do závodu vyjel jako poslední. Přesto se stihl prokousat až na šesté místo, a to měl ještě defekt. Finův osud z Montrealu dnes stihl domácího Nicka Heidfelda, jehož sauber tak stane až na konci roštu.

Barichello za dvojblokem Williamsu

V Německu se nedařilo ani druhému pilotovi McLarenu Davidu Coulthardovi, který zajel až devátý čas. Dvojka Ferrari Rubens Barrichello odstartuje z pátého místa a před sebou bude mít dvojblok z williamsů. Do druhé řady se totiž postaví Ralf Schumacher a vedle něj Kolumbijec Juan Pablo Montoya.

Statistikové ihned připomněli, že Räikkönenův předchůdce a krajan Mika Häkkinen si pro první pole position dojel v roce 1997 rovněž na Nürburgringu. Pak se stal dvakrát mistrem světa. "Mít pole position je skvělé, protože tady na ní mělo hned několik borců. V Německu není snadné vyhrát kvalifikaci," cenil si čtyřiadvacetiletý jezdec premiérového úspěchu. "Těch prvních pět míst je pěkně našlapaných. Závod bude velmi napínavý," řekl Schumacher při pohledu na minimální odstupy - Räikkönena dělilo od Barrichella jen 257 tisícin.

"Náš tým v této sezóně hodně pokročil," pochvaloval si práci stáje Räikkönen, jenž letos v Malajsii vyhrál svoji první Grand Prix v životě. "To mě tehdy posílilo, strašně si od té doby věřím a myslím na titul," dodal jezdec, který ještě do předchozího závodu vedl šampionát.

Kvalifikace GP Evropy
1. Räikkönen (Fin./McLaren)1:31,523 (202,493 km/h)
2. M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:31,555
3. R. Schumacher (Něm./Williams)1:31,619
4. Montoya (Kol./Williams)1:31,765
5. Barrichello (Braz./Ferrari)1:31,780
6. Trulli (It./Renault)1:31,976
7. Panis (Fr./Toyota)1:32,350
8. Alonso (Šp./Renault)1:32,424
9. Coulthard (Brit./McLaren)1:34,742
10. Da Matta (Braz./Toyota)1:32,949

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám