Hlavní obsah

Räikkönen může přijít o vítězství v Brazílii

Novinky, Pavel Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní automobilová federace oznámila, že 11. dubna na svém zasedání v Paříži přezkoumá výsledky Velké ceny Brazílie. Představitelé federace dostali do rukou důkazy, na základě kterých může být vítězství v závodu odebráno Kimi Räikkönenovi a premiérová výhra by mohla být přiznána jezdci Jordanu Giancarlu Fisichellovi.

Foto: Petr Hejna
Článek

Závod na okruhu Interlagos byl zastaven v 55. kole z původních 71 po hrozivé havárii Australana Marka Webbera na jaguaru a španělského pilota Fernanda Alonsa s renaultem. Podle pravidel šampionátu byly konečné výsledky určeny na základě pořadí, v kterém jezdci projeli cílem dvě kola nazpět.

To ve výsledku znamenalo, že v té době vedoucí Ital Fisichella, jenž předjel Räikkönena až v 54. kole, spadl v konečném hodnocení na druhou pozici a z vítězství se podruhé v řadě radoval finský jezdec stáje McLaren.

Fisichella prý najel do 56. okruhu

Podle některých svědků ale Fisichella v době zastavení závodu jel už 56. kolo. "Podle důkazů, jež má FIA k dispozici a které se neshodují s informacemi traťových komisařů, se vůz č. 11 (monopost G. Fisichelly, pozn. red.) nacházel v době ukončení závodu již v 56. okruhu," praví se ve středečním prohlášení federace.

Představitelé FIA proto svolali na 11. dubna do Paříže zasedání, jehož se zúčastní všichni komisaři přítomní při Velké ceně Brazílie a kde se průběh závodu ještě jednou přezkoumá. "Pokud se tato nová skutečnost potvrdí, budou jako konečné uznány výsledky po 54. kole," oznámila federace.

Räikkönenovu pozici by změna výsledků neohrozila

Kimi Räikkönen si díky vítězství v Sao Paulu upevnil vedení v průběžném pořadí mistrovství světa, jeho týmový kolega David Coulthard ztrácí na druhém místě 11 bodů. Pokud by se výsledky měnily, přišel by Fin o dva body. Naopak průběžně pátý Fisichella s osmi body by si polepšil o jednu příčku.

Z hodnocení Velké ceny Brazílie by vypadl Mark Webber, který havaroval těsně před koncem 54. kola a klasifikován byl na 7. místě. Jeden bod navíc by si připsal Jarno Trulli ze stáje Renault a na poslední bodovanou příčku by poskočil i pilot Williamsu Ralf Schumacher.

Reklama

Související články

Räikkönen vítězem dramatu v Brazílii

Nebývale dramatický průběh nabídla GP Brazílie formule 1. Závod začal za hustého deště letmým startem za zpomalovacím vozem, který vinou četných havárií zasáhl...

Räikkönen: První místo, jen to se počítá

Je mu teprve třiadvacet, ale v letošní sezóně formule 1 zatím jezdí nejlépe ze všech. Na Velké ceně Brazílie si Fin Kimi Räikkönen dojel s mclarenem pro druhé...

Výběr článků

Načítám