Hlavní obsah

Petacchi podruhé triumfoval na Tour

SAINT-DIZIER

Král sprinterů letošního Gira d'Italia Alessandro Petacchi potvrzuje své kvality i na Tour de France. Italský cyklista dnes vybojoval prvenství ve třetí etapě, když stejně jako v neděli nenašel v hromadném spurtu přemožitele.

Foto: Ondřej Smolka

Plakát Valašský špalíček 2012

Článek

Do čela průběžného pořadí se po třetím dílu posunul francouzský jezdec Jean-Patrick Nazon, který ze žlutého trikotu svlékl vítěze sobotního prologu Bradleyho McGeeho.

"Stále tomu nemohu uvěřit. Úplně mi spadl z nebe," žasl v cíli Nazon, který se stal prvním Francouzem od roku 2001, který oblékne žlutý trikot. Posun před McGeeho mu přinesl také velkou satisfakci.

Ještě loni byl totiž týmovým kolegou australského cyklisty, ale před sezónou ho vedení FDJeux.com vyhodilo. "V zimě jsem najednou neměl tým a nikdo mi nevěřil," připomněl se bývalému zaměstnavateli Nazon. McGee je nyní druhý se ztrátou osmi sekund.

Armstrong zbrojí na středeční časovku

Z elitní desítky vypadl vítěz předchozích čtyř ročníků a hlavní favorit závodu Američan Lance Armstrong, který na dvanácté pozici ztrácí na Nazona 19 sekund. Ve středu čeká účastníky Tour časovka družstev na 69 kilometrů, na kterou se prý Armstrongova stáj US Postal speciálně připravovala.

"Už se těším. Věřím, že můžeme získat žlutý trikot," prohlásil výborný časovkář Armstrong. Jezdci US Postal, k nimž patří i Pavel Padrnos, dosud nikdy týmovou časovku na Tour nevyhráli.

"Vítězství by bylo skvělým bonusem pro družstvo. Kluci jsou zkušení a hodně motivovaní," pravil Američan na adresu svým kolegů, mezi kterými je i olympijský vítěz v časovce Rus Vjačeslav Jekimov.

Hamilton stále pokračuje i se zlomeninou

Po startu dnešní etapy v rodišti slavného básníka Arthura Rimbauda v Charleville-Mezieres se na trati odehrálo jen několik platonických úniků, o které se starali mladí francouzští jezdci. Závěr etapy se nesl ve znamení příprav na spurt, které nejlépe zvládli členové Fassa Bortolo a jejich lídr Petacchi.

Ani dnešek se neobešel bez pádu. Ve finiši ošklivě upadl u postranní bariéry Rakušan Rene Hasselbacher a do cíle dorazil o několik minut později než peloton poté, co se vzpamatoval z prvního otřesu. I když neutrpěl žádné vážné zranění, není zcela rozhodnut v závodě pokračovat.

Rakouský cyklista Rene Haselbacher po nepříjemném pádu ve 3. etapě. FOTO: ČTK

V pelotonu dál zůstává Tyler Hamilton, který po nedělním hromadném karambolu jede se zlomenou klíční kostí. "Bolí to, ale na jízdu to nemá vliv. Trpěl bych stejně, i kdybych na kole neseděl. Dobře jsem se dnes vyspal a to mi hodně pomohlo. Chci vydržet, jak dlouho to půjde," vykládal Američan, který je celkově desátý.

TOUR DE FRANCE - 3. etapa
Charleville-Mézires - Saint-Dizier, 167,5 km
1. Petacchi (It.)3:27:39 hod
2. Vajnštejns (Lot.)všichni stejný čas
3. Freire (Šp.)
4. Zabel (Něm.)
5. McEwen (Austr.)
6. Paolini (It.)
7. Pollack (Něm.)
8. Furlan (It.)
9. Commesso (It.)
10. O'Grady (Austr.)
...
142. Andrle (ČR)
146. Padrnos (ČR)
Průběžné pořadí:
1. Nazon (Fr.)12:25:59
2. McGee (Austr.)- 8 s
3. Millar (Brit.)- 12
4. Cooke (Austr.)
5. Zubeldia (Šp.)- 14
6. Ullrich (Něm.)
7. Kirsipuu (Est.)- 15
8. McEwen (Austr.)- 18
9. Peňa (Kol.)
10. Hamilton (USA)
...
77. Andrle (ČR)- 41
96. Padrnos (ČR)- 45

Reklama

Související články

Úvodní časovku Tour vyhrál Australan McGee

V šest a půl kilometrové úvodní časovce letošní cyklistické Tour de France byl nejrychlejší Australan Bradley McGee. Dráhářský mistr světa trať prolétl...

Výběr článků

Načítám