Hlavní obsah

Pět sportů touží po zařazení do olympijského programu

Právo, Sport.cz, Michal Osoba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dějiště olympijských her v roce 2012 je již známo, ale o tom, která sportoviště si londýnští organizátoři mohou začít připravovat, se bude rozhodovat teprve v pátek. Na programu je totiž hlasování o budoucnosti všech letních olympijských sportů.

Článek

Jak bude procedura vypadat? Členové Mezinárodního olympijského výboru budou hlasovat o každém sportu zvlášť. Pokud získá nadpoloviční většinu hlasů, zůstává nadále v programu, jinak vypadává. Výsledky budou oznámeny až po závěrečném hlasování tak, aby delegáti MOV nemohli taktizovat.

Jinou pozici má pětice sportů, které se o zařazení do olympijského programu ucházejí. Golf, ragby, squash, inline bruslení a karate byly vybrány mezi pětici sportů, které se od roku 2012 mohou honosit označením olympijské. Aby se tak stalo, musí dostat dvě třetiny hlasů od všech delegátů.

MOV určila 33 kritérií, která musejí "nové" sporty splňovat, od popularity přes náklady až po zastoupení obou pohlaví. Současný počet 28 letních olympijských sportů je maximum, takže nový může přibýt jen výměnou za jiný. Naopak se olympijský program může zúžit, minimální počet sportů je patnáct.

Počet členských federací inline hokeje je velmi nízký

Závody na inline bruslích by se konaly na dráze nebo na silnici, v návrhu jsou čtyři mužské a stejný počet ženských závodů. Nemusely by se stavět nové sportoviště, jezdit by se mohlo uvnitř oválu pro dráhovou cyklistiku. Počet členských federací (85) je však velmi nízký.

Karate počítá se šesti mužskými a třemi ženskými váhovými kategoriemi kumite, tedy boje dvou jedinců, příliš mu však nenahrává nízká televizní sledovanost. Squashi chybí větší popularita v Africe, Americe a většině asijských zemí. Vyhlídky golfu zase sráží nejistota, zda by se soutěží účastnili i nejlepší světoví hráči.

Jediný kolektivní sport ve výběru ragby by se hrál ve variantě se sedmi hráči, zatím se počítá jen s mužskou soutěží, což naděje tohoto sportu na zařazení do programu snižuje. Přesto právě golfu a ragby se dávají největší naděje na vstup do olympijské rodiny.

Zásadní změny v programu her se čekat nedají

Žádné zásadní změny v programu her se sice čekat nedají, k menší obměně může dojít. "Ze strany MOV je snaha, aby olympijský program nebyl skanzenem, který by byl za několik desetiletí k smíchu," říká předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Mezi ohroženými sporty je i vodní slalom, na nímž Damoklův meč vyřazení z programu již jednou visel. Zpráva komise MOV mu vytýká nízký počet členských federací a vysoké náklady na vybudování kanálu. O slalomu však bude hlasováno jako o součásti kanoistiky, takže jeho případné vyřazení je v kompetenci výkonného výboru MOV. "Může se stát, že bude vyřazen. Ale všechny sporty dělají pro udržení se v programu maximum, Asociace letních olympijských sportů se dohodla na vzájemné podpoře," dodává Jirásek.

Hlasování tak bude ovlivněno i politickými vyjednáváními. "Dostali jsme od MOV podrobný přehled jednotlivých sportů, který nám pomůže při hlasování. Došlo i ke kontaktům od zástupců jednotlivých odvětví," přiznává Jan Železný, jediný Čech, který hlasování z pozice člena Komise sportovců MOV ovlivní.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní olympijské hry 2012 uspořádá Londýn

Pořadatelem letních olympijských her v roce 2012 bude Londýn. Ve finálovém kole voleb v Singapuru dostala britská metropole od členů Mezinárodního olympijského...

Londýn ovládlo nadšení z olympijských her

Jásot, konfety, klaksony a slzy štěstí přivítaly ve středu na Trafalgarském náměstí v Londýně rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru přidělit...

Výběr článků

Načítám