Hlavní obsah

Pantaniho nepozvali na Tour, skončil v blázinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Ve čtvrtek, po dvanácti dnech, opustil italský cyklista Marco Pantani psychiatrickou léčebnu v Teolu blízko Padovy, kde se léčil z těžkých depresí. Třiatřicetiletý vynikající vrchař se v péči odborníků ocitl po řadě dopingových skandálů, spojených se soudními procesy, a hlavně kvůli skutečnosti, že jej pořadatelé nepozvali na slavnou Tour de France.

Foto: Martin Šalek

Kolem atentátu ještě nebylo zodpovězeno vše. Německé archívy se otevírají teprve po 70 letech.

Článek

Pantani na klinice podstoupil řadu vyšetření, teď mu budou pomáhat k návratu do spokojeného života jeho osobní lékaři. "V této chvíli by byl jakýkoli komentář o Pantaniho budoucnosti předčasný," odmítl spekulovat šéf stáje Mercatone Uno Davide Boifava. Sám cyklista však nedávno z kliniky vzkázal, že se na podzim vrátí a má v plánu startovat na španělské Vueltě.

Další dny hodlá Pantani strávit výhradně v rodinném kruhu. Podle jeho otce Paola se není čemu divit, že Pantani skončil na psychiatrii. Vždyť jej prý dopingoví komisaři pronásledovali na každém kroku, při nějakém nálezu následovalo slyšení u soudu, trest a pak zase návrat ke sportu. A teď přišla další rána pod pás od pořadatelů Tour, zlobil se Pantani senior.

Jeho syn přitom slavnou 'Starou dámu' před pěti lety vyhrál, v témž roce mu patřil také vavřín pro nejlepšího muže Gira. O rok později v Itálii však uvízl v sítu dopingových kontrol a od té doby jen paběrkuje. "Co musel Marco a naše rodina prožít, si nikdo nedokáže představit," svěřil se Paolo Pantani.

Reklama

Související témata:
Pantani

Související články

Hon na Armstronga, taková bude i letošní Tour

Cyklistická Tour de France letos slaví sto let od svého založení. I nadcházející ročník, který startuje sobotním prologem v Paříži, se ponese ve stejném duchu...

Výběr článků

Načítám