Hlavní obsah

Osobní strážce Andrle přišel o práci

– NARBONNE

Jede poprvé slavnou Tour, ale příliš si neužívá. Stejně jako celý tým ONCE Eroski je René Andrle z průběhu cyklistického závodu otrávený. Pondělní pád hlavní hvězdy stáje Joseby Belokiho pohřbil naděje na zlomení Armstrongova kouzla. A Belokiho osobní strážce přišel o práci...

Foto: ÚSZS MSK

Ilustrační foto

Článek

"Hodně nás jeho kolize poznamenala. Všichni v týmu jsme bez chuti. Je to těžké, člověk se snaží udělat maximum pro lídra, který je v dobré formě a skončí to takto," popsal pochmurnou náladu ve španělském týmu.

"Beloki jel výborně, Armstrongovi nastupoval. Pádů je v cyklistice hodně, ale co se stalo jemu, je hodně smolné," litoval kolegu, který si zlomil stehenní kost, zápěstí a loket. Před pádem byl Beloki druhý se ztrátou 40 sekund na Armstronga.

Ze začátku ve třech

Andrle poprvé zažívá atmosféru slavného závodu, který má nejen nejlepší obsazení, ale také ho doprovází mnohem větší zájem veřejnosti. "Je tu daleko více novinářů, je to více vyhecované i diváky," potvrdil.

"Všichni mi říkali, že nejtěžší je to od začátku. Každý se tlačí a přichází tím hodně pádů, což se potvrdilo. Až do časovky jsem měl spolu Alvarem Galdeanem a Mikelem Praderou na starosti Belokiho. To, co jsme měli za úkol, jsme splnili. Nic se nestalo," řekl Andrle, který dostal šanci startovat na Tour, zatímco jeho zkušenější týmový kolega Jan Hruška zůstal doma. "Byli jsme tři, abych se trošku rozkoukal a jako nováček neudělal chybu," líčil český jezdec.

Časovku družstev ve čtvrté etapě chtěla stáj ONCE vyhrát. "Nepovedl se nám však začátek. Odpadl Galdeano, my na něj čekali. Potom odpadl znovu a odpojil tři lidi a pak jsem pokračovali již bez něj. Američané však jeli super, hlavně závěr byl z jejich strany perfektní," přiznal Andrle, že tým US Postal s Pavlem Padrnosem zajel před týdnem trať dlouhou 69 kilometrů výborně.

Jel na větru a dotahoval

V dalších rovinatých etapách se již o Belokiho staral sám. "Nejezdil jsem ani pro vodu, jen jsem mu jel na větru, dotahoval dopředu a ostatní měli chodit do nástupů. V horských etapách jsem s Belokim byl vždy až do posledního kopce, kdy on útočil a já odpadl abych šetřil síly," popsal svou roli. Pád vše zmařil a celé Španělsko smutní. "Španělský král mu prý bude osobně hradit veškeré výlohy léčení," řekl Andrle.

Sám nyní neví, co bude ve zbytku závodu dělat. "Jsme armáda bez velitele. Šéf stáje nám řekl, ať závodíme dál, ať vyhrajeme třeba etapu. Po skončení etapy, v níž Beloki spadl, nás všechny pochválil. Nejen ty, co mu pomáhali, ale i Jakscheho a Azeveda, kteří u něj zůstali a ztratili cenné minuty," prozradil Andrle, jak si šéf Manolo Sanz cenil týmové práce.

"Označil to za super gesto. Letošní rok máme hodně smolný. Nejdříve si Igor Galdeano 'pořídil' tři zlomeniny, Vicioso skončil po páté etapě na Tour se zlomeninou zápěstí a nyní Beloki, když to bylo tak dobře rozjeté," litoval Andrle.

Reklama

Související témata:

Související články

Andrle má z první Tour strach jako ze zubaře

Cyklista René Andrle pojede poprvé v kariéře slavnou Tour de France, která startuje v sobotu v Paříži. Jeho český stájový kolega ve španělském týmu ONCE-Eroski...

Andrle se zatím na Tour nehne od Belokiho

První dny slavné Tour de France má za sebou český cyklista ve službách španělské stáje ONCE-Eroski René Andrle. Prestižní závod jede poprvé v kariéře,...

Výběr článků

Načítám