Hlavní obsah

Oslava na počest OH v Londýně po útocích teroristů nebude

– SINGAPUR

Obrovskou radost z vítězství ve středeční volbě pořadatele olympijských her v roce 2012 u představitelů londýnské kandidatury vystřídalo zděšení. O teroristických útocích v britské metropoli se dozvěděli v Singapuru, kde stále pokračuje zasedání Mezinárodního olympijského výboru. Vzápětí byla zrušena oslava úspěšné kandidatury plánovaná po návratu do Londýna.

Článek

Předseda MOV Jacques Rogge vyjádřil přesvědčení, že výbuchy nijak nesouvisí se středečním rozhodnutím členů MOV. "Určitě to nemá žádnou spojitost s olympiádou. Stalo se to po volbě, jinak by k tomu došlo před ní," řekl belgický funkcionář po dnešním jednání v Singapuru.

Zástupci MOV zároveň ujistili, že akce teroristů nijak neovlivní pořádání her v Londýně. "Máme plnou důvěru v londýnské úřady a to, že zajistí konání olympijských her," řekla mluvčí výboru Giselle Daviesová.

Šéf olympijského hnutí na dálku vyjádřil lítost britskému premiérovi Tonymu Blairovi, který v Singapuru ve prospěch Londýna lobboval, i starostovi města Kenu Livingstoneovi. "Je to tragédie. Hrozně mě mrzí, že k tomu došlo v srdci olympijského města. Bohužel, dneska nemůže nikdo říct, že jeho město je bezpečné. Podobnou zkušenost za sebou mají New York i Madrid," zmínil Rogge dva neúspěšné kandidáty v boji o olympiádu.

Zprávy z Londýna sledoval také oštěpař Jan Železný

Zprávy z Londýna sledoval v Singapuru s ostatními členy MOV také český oštěpař Jan Železný. "Po včerejšku to byl zvláštní pocit, ale s olympijskou volbou to tu nikdo nespojuje. Souhlasím s názorem MOV, že Londýn bude schopný připravit dostatečně bezpečné hry. Svět se musí spojit proti terorismu a udělat vše pro jeho potlačení," řekl člen komise sportovců MOV.

Jako čin jdoucí proti duchu olympijské myšlenky označil dnešní útoky předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. "Je to ostuda lidstva. Olympijské hnutí se snaží vést svět k míru a snášenlivosti a jestli měl být útok namířen proti tomu, je to hodně zlé," uvedl Jirásek pro zpravodajský kanál České televize.

Vedení londýnské kandidatury zrušilo plánovanou slavnost po návratu do Británie. Výprava by měla na letiště Heathrow dorazit v pátek a omezí se jen na tiskovou konferenci. "Plány na slavnostní přijetí padly. Bylo by to naprosto nevhodné vzhledem k této tragédii," uvedla britská ministryně sportu Tessa Jowellová, nově jmenovaná i ministryní pro olympijské hry.

O život údajně přišlo několik desítek lidí

"Jsem úplně bez sebe. Myslím, že to svědčí o tom, že v dnešní době není žádné město na světě bezpečné před teroristy," uvedl podle agentury AP jeden z vedoucích představitelů londýnské kandidatury Keith Mills. "I když má Londýn možná nejlepší systém bezpečnostních služeb na světě, takovýmhle útokům se nemůže ubránit," dodal Mills, podle kterého jsou všichni členové britské výpravy v Singapuru zcela zdrceni.

Po několika explozích v londýnském metru a autobusech přišlo podle posledních zpráv o život několik desítek lidí, tisíce dalších bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní olympijské hry 2012 uspořádá Londýn

Pořadatelem letních olympijských her v roce 2012 bude Londýn. Ve finálovém kole voleb v Singapuru dostala britská metropole od členů Mezinárodního olympijského...

Londýn ovládlo nadšení z olympijských her

Jásot, konfety, klaksony a slzy štěstí přivítaly ve středu na Trafalgarském náměstí v Londýně rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru přidělit...

Výběr článků

Načítám